Så ska Nokia bygga första mobilnätet på månen

rymden Nasa har gett Nokia uppdraget att ta 4g-tekniken till nya höjder senare i år.

Så ska Nokia bygga första mobilnätet på månen
Foto: Nokia

Just nu är det folktomt på månens yta, men flera företag och organisationer har långt gångna planer på bemannade månfärder och till och med att bygga upp permanenta, bemannade baser på månens yta under de kommande åren.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Den amerikanska myndigheten Nasa har ett eget program som man kallar Artemis och inom ramarna för detta har finska Nokia fått i uppdrag att bygga ett mobilnätverk på månen. Det handlar dock inte om någon avancerad nätverksinfrastruktur, utan man nöjer sig inledningsvis med en färdigpaketerad 4g/lte-lösning, en så kallad ”network in a box”.

Uppskjutningen är planerad till det fjärde kvartalet i år, vilket Fierce Network rapporterar om. Den utrustning som Nokia bidrar med kommer att finnas ombord på en Spacex Falcon 9-raket och vara del av en fyra meter hög månlandare som tar sikte på månens sydpol.

Utrustningen kommer att öppna möjligheten till 4g-uppkoppling inom ett begränsat område på månens yta. 4g-nätverket kommunicerar sedan i sin tur via satellituppkoppling med jordytan.

En liten månrover kommer att kunna koppla upp sig till 4g-nätverket, liksom ett annat slags fordon som kan hoppa ned i kratrar och raviner på månen för att leta efter spår av vatten i området kring sydpolen.

Även om 4g-tekniken nu gör sin debut på månen så har annan trådlös teknik använts vid tidigare månfärder, däribland wifi och uhf-radio.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.