Ett avtal har undertecknats mellan Vinnova, Vetenskapsrådet och National Science Foundation i USA om ett partnerskap.
Vinnova i nytt 6g-samarbete med USA: ”Viktigt för Sverige att ligga i framkant”
6g
Genom att samarbeta med amerikanska företag och investerare kan svenska företag dra nytta av kapital, marknadsexpertis och globala affärsnätverk. Något som kan stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa nya jobbmöjligheter inom den svenska digitala ekonomin enligt Vinnova.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Partnerskapet ska främja kunskapsutbyte och tekniskt samarbete mellan forskningsinstitutioner, universitet och företag i båda länderna. Det ger enligt Vinnova Sverige tillgång till värdefull expertis och resurser från amerikanska partners, som kan skapa nya möjligheter för svenska företag att vara konkurrenskraftiga globalt.
Avtalet omfattar forskning, innovation och kompetens, och nämner särskilt 6g, artificiell intelligens, sensorer, kvantteknik och teknikutbildning.
Genom att kombinera Sveriges framstående tekniska kompetens med USA:s banbrytande forskning ska samarbetet främja utvecklingen av 6g-system, applikationer och nätverk, som formar framtidens digitala landskap.
– 6g är ett strategiskt viktigt teknikområde som skapar förutsättningar för framtidens avancerade digitala lösningar. Det är viktigt för Sverige att ligga i framkant för tillväxtmöjligheter och konkurrenskraft. Det här är ett partnerskap som har potential att leda till banbrytande utveckling av nya tekniker, affärsområden och tjänster. Det skapar förutsättningar för innovationer som behövs för grön omställning, resiliens och säkerhet, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova.
Vinnova och Vetenskapsrådet har sedan tidigare ett genomförandeavtal med NSF inom forskningsprogrammet Convergence Accelerator Program (CAP) som syftar till att snabba på processen från grundforskning till produkt och marknad.
Vinnova och Vetenskapsrådet har också fått i uppdrag av regeringen att göra en särskild satsning på forskning och innovation på 6g under 2024–2026, där Vinnova tilldelas 250 miljoner kronor och Vetenskapsrådet 140 miljoner.
De första utlysningarna inom det nya samarbetsavtalet planeras att öppna under hösten