Mobilnumren börjar ta slut

Nummerplaner Potten av telefonnummer för mobila tjänster som kommunikationsmyndigheten Pts har kvar att dela ut till operatörerna är snart slut. Därför föreslås nu en utökad nummerplan.

Att antalet abonnemang för mobila tjänster fortsätter att öka snabbt är knappast någon överraskande nyhet. Genom åren har därför nya nummerserier skapats för att ge rum för fler användare och operatörer. Den totala volymen nummer som finns tillgängligt för mobiltelefoni och mobila bredband uppgår idag till 40 miljoner.

Visserligen fanns det under första halvåret 2013 bara omkring 14 miljoner abonnemang i Sverige men det är 300 000 fler än ett år tidigare och Pts har redan hunnit fördela 38 av de 40 miljoner numren till operatörerna. De två miljoner nummer som återstår är fragmenterade och därför svåra att använda. Därför tycker Pts att det är dags att göra förändringar i nummerplanen för att få loss nya nummer och se till att det finns gott om kapacitet när allt fler enheter och maskiner ska vara uppkopplade mot mobilnäten. Det förslag som skickats ut på remiss går ut på att reservera nummerserien 0710 med tretton efterföljande siffror för mobilt bredband och andra datatjänster samt nummerserierna 0790 till 0799 med sex efterföljande siffror för vanliga mobiltelefonabonnemang.

Pts gör bedömningen att de omkring tio miljarder nummer som på så sätt frigörs kommer att räcka för överskådlig framtid.

Remissinstanserna har fram till den 8 januari på sig att ämna synpunkter på förslaget.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.