Mobilprat kan ge tumör

Ännu en rapport pekar på att risken för en hörselnervstumör ökar av användning av mobiltelefon. Men WHOs rapport innehåller få långtidsanvändare och samtliga undersökta länder uppvisar inte sambandet.

Världshälsoorganisationen, WHO, har ett forskningsprogram om mobilstrålning. Enligt en ny rapport från WHO ökar risken att få en hörselnervstumör med 80 procent om man pratar i mobilen med samma öra i över tio år, skriver Ny Teknik som tagit del av rapporten.

Som i tidigare rapporter gällande hörselnervstumörer handlar det om en godartad och sällsynt tumör, vilken drabbar omkring 80 personer i Sverige årligen. Studien, som genomförts i Sverige, Norge, Danmark, Finland och England, pekar på att den som använt mobiltelefon i över tio år har dubbelt så stor risk än andra att få en hörselnervstumör.

Enligt Maria Feychting, docent i epidemiologi vid Karolinska Institutet, som Ny Teknik talat med så är resultaten statistiskt säkerställda men är ändå osäkra. Det beror på att det bara handlar om ett fåtal fall av tumörer och att sambandet inte återfinns i alla undersökta länder.

Maria Feychting och hennes forskarkollegor planerar att genomföra fler studier av mobiltelefonianvändande.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.