Mobilprat på flyget inte populärt

En ny undersökning visar att endast elva procent av flygresenärerna tycker att det är bra att kunna prata i mobiltelefon på flyget. Många var dock intresserade av mobiltjänster som inte innefattar tal, till exempel sms och dataöverföring.

50 000 personer har deltagit i undersökningen från IDC Insight och SMS.ac som RCRNews.com tagit del av. Majoriteten ville inte att mobilsamtal på flyget ska tillåtas, men 64 procent tycker att andra typer av mobiltjänster skulle fungera bra. Att kunna skicka sms på flyget var det mest intressanta alternativet och många visade även intresse för dataöverföring via mobilen. Association of Flight Attendants/Communications Workers of America, AFA/CWA och amerikansk The National Consumers League gjorde i april en undersökning som visade på liknande resultat. Patricia Friend, ordförande för AFA/CWA tror att tveksamheten beror på att passagerare inte vill bli störda av andras mobilsamtal under flygresan.

Men trots visst ointresse från konsumenternas sida utvecklas just nu konceptet med mobiltelefoni i flygplansmiljö på många håll. Ericsson är en av intressenterna och har redan lanserat en flyganpassad basstation för gsm som ska finnas tillgänglig senare i år.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.