Mobilt bredband glesbygdens välsignelse – och förbannelse

Enligt en rapport från kommunikationsmyndigheten PTS ökar bredbandstäckningen i Sverige, främst genom fibernät och mobila bredbandsnät. Men sårbarheten är alarmerande hög på glesbygden.

Under 2009 lanserade regeringen en nationell bredbandsstrategi med den övergripande målsättningen att ge alla i Sverige bredband i världsklass. I mer konkreta termer innebär det att 90 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till minst 100 Mbit per sekund år 2020.

Enligt PTS undersökning täcker fibernät idag 40 procent och mobila bredbandsnät (hspa) över 99 procent av de svenska hushållen. Särskilt markant är ökningen av hspa i glesbygden. En välsignelse? Javisst. Men den riskerar att bli en återvändsgränd. För det hjälper knappast att ha accesstekniker som klarar höga överföringshastigheter om det inte finns en väl utbyggd transportnätsstruktur som kan leverera dem.

Glesbygden hänger löst

Som nu är fallet kan en faktisk överföringshastighet på i genomsnitt 1 Mbit per sekund levereras via den befintliga infrastrukturen. Men samtidigt som PTS kontstaterar att samhället blir allt mer beroende av bredband och att hastigheten behöver mångfaldigas, så står det klart att försörjning för några ökade kapacitetskrav inte finns i flertalet av de glesbefolkade områdena. Snarare tvärtom. Ju mer trafik i de mobila näten, desto sämre prestanda.

Lokalt finns dessutom olika hinder för att kunna beställa ett bredbandsabonnemang. Exempelvis geografiska faktorer i form av berg eller djupa dalgångar som orsakar radioskugga, höga kostnader för gräv- och schaktarbeten eller installation av utrustning, liksom operatörernas oförmåga att ta emot fler abonnenter inom vissa områden.

Digital klyfta

Bristande tillgång till elektroniska samhällstjänster och service via bredband riskerar att orsaka en digital klyfta som sätter såväl vardagslivet som den ekonomiska försörjningen för glesbygdsinvånarna på spel.

Fortfarande saknar omkring 2 800 hushåll och företag helt bredbandstäckning, vilket förvisso är 1 600 färre än 2008. Men ändå. Om Sverige ska kunna nå regeringens målsättning med bredband i världsklass krävs en fortsatt utbyggnad av it-infrastruktur med hög kapacitet i hela landet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.