Mobilteknik för effektivare skogsbruk

Dålig täckning gör att skogsbruket hankar sig fram med bristfälliga datakommunikationer. Ett nytt koncept där mobiltelefonen fungerar som en mellanlagringsstation skulle kunna lösa problemet.

Det nya konceptet, Mobeel, har tagits fram i samarbete mellan Skogforsk och teknikföretaget Mobilassistenten. Tekniken bygger på att data som skickas till eller från skogsmaskiner mellanlagras i förarnas mobiltelefoner. Överföringen mellan skogsmaskin och telefon sker trådlöst med exempelvis blåtand och filerna utväxlas helt automatiskt via gsm så fort någon av maskinförarnas mobiltelefoner kommer inom gsm-täckning.

Systemet är testat i ett pilotförsök med Sveaskog. Trots att gsm fungerade dåligt i området utbyttes data problemfritt inom de ledtider som Sveaskog kräver.

Även om Mobeel miskar skogsbrukets problem med dålig datakommunikation förändras inte skogsbrukets behov av bättre mobiltäckning för tal och olyckslarm.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.