Möjlig priskartell i Danmark

En möjlig priskartell har uppdagats i Danmark. Ett antal danska kommuner ska ha brutit mot regler när de gjort upp om prishöjningar för mobiloperatörer. Det skriver danska tidningen Børsen.

Danska telekombranschen skakas av vad som tros vara en olaglig priskartell. Ett antal kommuner i grannlandet har anmälts till Konkurrence- og forbrugerstyrelsen för att ha begått oegentligheter mot operatörerna TDC, Telenor, Telia och Tre. Enligt uppgift ska flera av kommunerna nu också ha polisanmälts. Uppgifterna om kartellbildningen bygger på en rapport från konsultfirman Strand, som utkom i höstas.

Höjda hyror

Varje operatör som vill bygga ett eget nät måste först tilldelas och köpa en frekvens, ansöka om tillstånd et cetera innan en faktisk mobilmast kan monteras upp. För att ha masten på vad som i många fall är kommunal mark måste man också betala hyra.

Det är denna hyra som från kommunernas sida ska ha höjts extremt mycket vid avtalens omförhandling, mot ett ultimatum om att betala eller montera ned. Enligt tidningen Børsen ska prisstigningarna i vissa fall uppgått till så mycket som 400 procent.

/p>

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.