Molnet ska göra elsparkcykelplaceringen smartare

Molnet Molnbaserad dataanalys ska avgöra var sparkcyklar ska ställas. Nu avslöjar elsparksföretaget Voi att de inlett samarbete med Snowflake.

Molnet ska göra elsparkcykelplaceringen smartare

På rätt plats, vid rätt tillfälle. Det är vad Voi hoppas att Snowflake ska hjälpa dem med. De båda företagen har ingått samarbete för att med hjälp av dataanalys i molnet kunna avgöra var det är effektivast att ställa ut elsparkcyklar. Därtill ser Voi att man kan ge städerna man verkar i insyn i informationen.
– Vi har ett ambitiöst mеl pе Voi att alla stadstransporter ska vara klimatneutrala. Det innebär att vi förlitar oss pе data frеn Snowflake fцr att analysera alla delar av vеr verksamhet och bli ännu mer effektiva. Voi har varit koldioxidneutralt sedan januari 2020 och nu utцkar vi samarbetet med städerna, säger Jonas Rundberg, ansvarig för data och mjukvara på Voi.

Även om man inte tänker på det ur det perspektivet så är Voi ett teknikbolag med stora datamängder. Varje elsparkcykel rapporterar sin plats, batterinivå samt annan status varannan sekund. Vidare så hanterar företaget även geospatial data i varje stad såsom var sparkcyklarna kan parkeras samt vilka hastighetsregler som gäller.

I samarbetet så hoppas Voi nu kunna öka effektiviteten med hjälp av dataanalys. I första hand genom datastyrning för att se var man ska ställa ut sparkcyklarna men i nästa steg planerar man på att ta in extern data såsom information om väder och gator.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.