”Baksmälla i molnet? Här är nyktra vägen till rätt molnstrategi”

krönika Molnet är oftast det bästa valet för moderna applikationer och dataset, men det speglar inte de flesta svenska företag och organisationers behov. Det skriver Regina Dahlström, som är vd på Equinix Sverige, i en krönika.

”Baksmälla i molnet? Här är nyktra vägen till rätt molnstrategi”

När molnhajpen var som värst skulle molnet inte bara bli bättre och billigare – de som inte hoppade på tåget missade alla möjliga konkurrensfördelar och ansågs som bakåtsträvare.

Det stämde förstås inte. Enligt en undersökning från mjukvaruleverantören Nutanix ansåg i stort sett varenda (94 procent) svensk it-chef att molnkostnader har blivit en utmaning och en tredjedel menade att molnkostnaderna till och med är en betydande utmaning. Och enligt en annan ny studie från Citrix hade 42 procent av amerikanska it-beslutsfattare planerat eller genomfört en tillbakaflytt från molnet på åtminstone hälften av deras arbetsbelastningar. Detta samtidigt som studien rapporterade att säkerhetsfrågor och höga förväntningar på projekt var stora drivkrafter för så kallad molnrepatriering.

Betyder det här att molnet inte ska användas? Självklart inte. Det ska bara göras på rätt sätt.

Molnet är fortfarande den mest praktiska plattformen för att bygga och drifta nya system, såsom generativ ai, och här finns också de senaste och bästa verktygen. Men när företag kör arbetsbelastningar med traditionell infrastruktur, till exempel affärsapplikationer som bearbetar och lagrar data på samma sätt som de gjorde när de fanns lokalt, kan det ge en negativ ekonomisk effekt när man använder ett publikt moln. Molnet är helt enkelt ett bra ställe för moderna applikationer och dataset, men det speglar inte de flesta svenska företag och organisationers behov.

Jag menar att svenska företag behöver ta sig en rejäl funderare på vilka system och arbetsbelastningar de ska ha på vilket ställe och där så kallad hybrid cloud – olika blandningar av publika och privata moln – är den bästa lösningen för att på ett kostnadseffektivt sätt driva sin it-infrastruktur.

För att lyckas med hybrid cloud behöver svenska it- och teknikchefer:

Definiera vilka affärskritiska moderna och nya system som är bäst lämpade för molnet och låta dem utvecklas och driftas där.

Ta reda på vilka system och dataset som av datasäkerhetskrav eller andra anledningar behöver hållas utanför internet och därmed passar bättre i ett privat moln.

Lägga tid och resurser på att försöka minska komplexiteten i sin existerande it-infrastruktur och anta en så kallad konvergerad infrastruktur-strategi för att minska kostnader och personalbehov när man övergår till hybrid cloud med arbetsbelastningar på flera olika ställen.

På så sätt kan svenska företag minska kostnaderna för sin it-infrastruktur och på samma gång öka kontrollen över känsliga data. Och förhoppningsvis även minska den personal- och tidskrävande komplexiteten.

Regina Dahlström är vd på Equinix Sverige

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.