Molnliknande upplevelse – till en billigare peng

nätverk Lokal last med molnliknande känsla. Det är en riktigt het nätverkstrend 2022.
– Företagen flyttar hem sin last från molnen men vill fortfarande ha en molnliknande upplevelse, säger Joacim Wicander på Conscia.

Molnliknande upplevelse – till en billigare peng

Vilka är de hetaste trenderna inom virtualiseringen av nätverk? Joacim Wicander, datacenterkonsult hos Conscia, ser en röd tråd där den största förändringarna sker bakom kulisserna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Först var trenden att alla skulle flytta ut sin last till molnet. Utåt sett vill många företag fortfarande ha en molnliknande upplevelse med en portal. Men nu ser vi att många stora företag flyttar tillbaka till fysiska servrar på hemmaplan igen.

Trenden kommer ifrån USA. Joacim Wicander tror dels att det har med ekonomi att göra, att ha allting i molnet snurrandes dygnet runt blir helt enkelt för dyrt. Men det handlar även om kompetens; genom att bygga och utveckla sakerna internt, behåller man kunnandet i det egna bolaget.

Billigare med lokala servrar

– Det blir billigare att köra lokala servrar hemma i datacentret. Antingen har man en fysisk plattform i sitt eget datacenter eller så bygger man en molnliknande struktur kring sitt datacenter så att det blir en molnliknande upplevelse för kunden ändå.

För att inte tappa affärer har molnleverantörerna utvecklat egna färdiga lösningar – som innebär att man kan ställa deras hårdvara i sin egen datahall, men ändå fortsätta med samma molnliknande lösning som förut – som manageras via leverantörernas mangeringsverktyg.

En annan trend som kommer med utbyggnaden av 5g-nätet är att behoven av många små lokala servrar kommer att öka.

– Teleoperatörerna behöver fysiska servrar nära 5g-masterna för att kunna möta behovet av den ökade trafiken, säger Joacim Wicander.

Joacim Wicander
Joacim Wicander.

Enligt nätverksexperten kommer vi alltså att få se många små datahallar som manageras på ett och samma ställe. Lösningen på hur dessa småservrar snabbt ska kunna prata med varandra är virtuella nätverk.

Ytterligare några tydliga trender som märks i år är hyperkonvergeringen av serverlösningar och att man bakar ihop saker i yteffektiva containrar.

– Tidigare har man använt separata boxar för lagring, minne och nätverk, nu bakas allt ihop i en och samma box istället – som kallas för en hyperkonvergerad serverlösning. Fördelen med detta är att det gör administrationen lättare och smidigare. Istället för att saker skulle hanteras via olika avdelningar kan man kombinera dem och bygga en portal där allting sköts istället.

Klarar av större last

Även containrar, som börjar öka i popularitet, ger mindre overheadkostnader för företagen. Enligt Joacim Wicander kan man lasta dem med mer last än vad som varit möjligt i de virtualiserade servrarna.

– Containermaskinerna är minimala små maskiner som innehåller virtuella nätverk, där man bakat ihop allting. De innehåller mjukvara som som gör att man inte behöver tänka så mycket på operativsystem och annat. Även fysiska saker som brandväggar och switchar virtualiseras.

– Tidigare var brandväggar och switchar fysiska ting. Men med hjälp av virtualisering kan man nu uppnå samma funktion med hjälp av med mjukvara istället för hårdvara. Fördelen är det blir billigare, man slipper kostnader för energi och kylning.

Fakta

Trenderna för virtualisering av nätverken 2022

1. Fler företag flyttar hem från molnet till fysiska servrar
Först flyttade vi ut lasten i molnet – nu ser vi att företagen börjar flyttar hem saker i större utsträckning igen.

2. Molnleverantörerna erbjuder hybridlösningar
Molnleverantörerna erbjuder färdiga lösningar som innebär att du kan ställa hårdvara i din egen datahall, fast ändå få en molnliknande lösning som manageras via leverantörernas manageringsverktyg.

– Tidigare kunde du bara köra molnleverantörerns tjänster i molnet, nu kan du köpa en tjänst som innefattar hårdvara och leverantörerna mjukvara, säger Joacim Wicander.

3. Ökat behov av små lokala servrar när 5g-master överbryggs med virtuella nätverk
Teleoperatörerna – i och med 5g-teknikens utbredning kommer teleoperatörernas behov av små datahallar som står ganska nära telemasterna öka – eftersom mycket data kommer att behöva bearbetas när slutkunden.

– Det kommer att behövas många små datahallar och sätt att managera detta på och för att de ska kunna prata med varandra kommer man behöva överbrygga kommunikationen med virtuella nätverk.

4. Hyperkonvergerade serverlösningar
Tidigare hade man separata boxar för lagring, minne och nätverk, men nu har man bakat ihop allt  i en och samma box. Det gör administrationen lättare och smidigare.

– Det gör att man också får molnliknande upplevelser i datacentret. För slutanvändaren är det ingen skillnad, men för de som beställer kommer man kunna beställa allt via en portal istället för via olika separata silos.

5. Containrar med mindre overhead
Det innebär att man kan ha mer last på en och samma fysiska server än i de tidigare virtualiserade servrarna. Containrar är små maskiner som inte kräver så mycket overhead-arbete.

6.  Fysiska brandväggar och switchar blir virtualiserade
Tidigare var brandväggar och switchar fysiska ting. Men med hjälp av virtualisering kan man nu uppnå samma funktion med hjälp av med mjukvara istället för hårdvara. Fördelen är det blir billigare för att man slipper kostnader för energi och kylning.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.