Vilka är de hetaste trenderna inom virtualiseringen av nätverk? Joacim Wicander, datacenterkonsult hos Conscia, ser en röd tråd där den största förändringarna sker bakom kulisserna.
Molnliknande upplevelse – till en billigare peng
nätverk
Lokal last med molnliknande känsla. Det är en riktigt het nätverkstrend 2022.
– Företagen flyttar hem sin last från molnen men vill fortfarande ha en molnliknande upplevelse, säger Joacim Wicander på Conscia.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
– Först var trenden att alla skulle flytta ut sin last till molnet. Utåt sett vill många företag fortfarande ha en molnliknande upplevelse med en portal. Men nu ser vi att många stora företag flyttar tillbaka till fysiska servrar på hemmaplan igen.
Trenden kommer ifrån USA. Joacim Wicander tror dels att det har med ekonomi att göra, att ha allting i molnet snurrandes dygnet runt blir helt enkelt för dyrt. Men det handlar även om kompetens; genom att bygga och utveckla sakerna internt, behåller man kunnandet i det egna bolaget.
Billigare med lokala servrar
– Det blir billigare att köra lokala servrar hemma i datacentret. Antingen har man en fysisk plattform i sitt eget datacenter eller så bygger man en molnliknande struktur kring sitt datacenter så att det blir en molnliknande upplevelse för kunden ändå.
För att inte tappa affärer har molnleverantörerna utvecklat egna färdiga lösningar – som innebär att man kan ställa deras hårdvara i sin egen datahall, men ändå fortsätta med samma molnliknande lösning som förut – som manageras via leverantörernas mangeringsverktyg.
En annan trend som kommer med utbyggnaden av 5g-nätet är att behoven av många små lokala servrar kommer att öka.
– Teleoperatörerna behöver fysiska servrar nära 5g-masterna för att kunna möta behovet av den ökade trafiken, säger Joacim Wicander.
Enligt nätverksexperten kommer vi alltså att få se många små datahallar som manageras på ett och samma ställe. Lösningen på hur dessa småservrar snabbt ska kunna prata med varandra är virtuella nätverk.
Ytterligare några tydliga trender som märks i år är hyperkonvergeringen av serverlösningar och att man bakar ihop saker i yteffektiva containrar.
– Tidigare har man använt separata boxar för lagring, minne och nätverk, nu bakas allt ihop i en och samma box istället – som kallas för en hyperkonvergerad serverlösning. Fördelen med detta är att det gör administrationen lättare och smidigare. Istället för att saker skulle hanteras via olika avdelningar kan man kombinera dem och bygga en portal där allting sköts istället.
Klarar av större last
Även containrar, som börjar öka i popularitet, ger mindre overheadkostnader för företagen. Enligt Joacim Wicander kan man lasta dem med mer last än vad som varit möjligt i de virtualiserade servrarna.
– Containermaskinerna är minimala små maskiner som innehåller virtuella nätverk, där man bakat ihop allting. De innehåller mjukvara som som gör att man inte behöver tänka så mycket på operativsystem och annat. Även fysiska saker som brandväggar och switchar virtualiseras.
– Tidigare var brandväggar och switchar fysiska ting. Men med hjälp av virtualisering kan man nu uppnå samma funktion med hjälp av med mjukvara istället för hårdvara. Fördelen är det blir billigare, man slipper kostnader för energi och kylning.