Molntjänst ska sänka insteget till mobil m2m

Maskiner och apparater kommer snart att vara de vanligaste användarna i mobilnäten. Svenska Kombridge lanserar en molntjänst som ska ge även mindre företag möjlighet att utnyttja mobil m2m-teknik.

Molntjänst ska sänka insteget till mobil m2m

Kaffeautomater som talar om för serviceteknikern när det är dags att fylla på kaffe, maskiner som rapporterar om sin servicestatus eller elmätare som skickar uppgifter om energiförbrukningen till elnätsägaren. Användningsområdena för mobil maskin till maskin-kommunikation har vi ännu bara sett början på.

Göteborgsföretaget Kombridge lanserar i slutet av november sin molntjänst Things, som de hävdar kommer att ge en betydligt lägre instegströskel för företag som vill börja använda mobil m2m. Förutom abonnemang på datatrafiken innehåller paketeringen också modem och inte minst ett system för att läsa av datan som samlas in och fjärrstyra utrustningen.

Komplett från start

Vill man inte ha någon direktkoppling till företagets interna system kan man använda tjänstens färdiga webbgränssnitt eller mobilapp, men det erbjuds också api:er för integration med exempelvis affärssystem.

– Vi har färdiga lösningar för en mängd olika typer av utrustning, så till skillnad från andra erbjudande som finns på marknaden är Things inte i första hand en systemutvecklingsplattform utan en färdig tjänst, säger vd Patrik Boccara.

Prislistan är inte klar ännu men startkostnaden uppges vara låg och det ska gå att börja med så lite som ett abonnemang för en enda maskin.

– Men lösningen skalar uppåt för att även klara masstillämpningar som elmätaravlösning, betonar han.

Inte heller ska man behöva binda upp sig på långa avtal utan abonnemangen kommer att löpa från månad till månad.

– Totalt sett gör det att det blir enkelt att prova på m2m. Den som är ansvarig för en viss maskin eller process kanske inte ens behöver gå via sin it-avdelning för att kunna komma igång, framhåller Patrik Boccara.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.