Mörkare än väntat för Lumia

Nokias nya smartphone-serie Lumia lovordas av kritikerna. Men såväl prissättning som leveransbild gör att branschanalytiker inte tror på de förväntade framgångarna.

Mörkare än väntat för Lumia

Enligt bland andra Pacific Crest Securities spås det totala antalet Lumia 800 som skeppas ut i Europa lagom till julhandeln bli en stor besvikelse.

– Leveranserna av Nokias nya Windows Phone 7-produkter blir nog lägre än vi tidigare räknat med. Vi hade väntat oss att bolaget skulle få ut två miljoner enheter till marknaden, men som det ser ut når de sannolikt inte ens en miljon, konstaterar analytikern James Faucette.

Då färska rapporter tyder på att även försäljningen svikit siar Pacific Crest att den totala försäljningen kan understiga 500 000 mobiler under kvartalet. Uppgifter som fått Nokias aktie att dyka, trots att de dementeras av tillverkaren och kallas förhastade.

Inte stark nog

Nokias nya telefon får sig även en känga av andra skäl. Exempelvis hävdar Bernstein Researchs analytiker Pierre Ferragu att intresset för Lumia 800 är skrämmande likt det för sparsamt säljande N8 – med all rätt.

– Utan banbrytande innovation tror vi att Nokias nya telefoner kommer att få svårt att slå igenom på den hårda high-end-marknaden, säger han.

Framför allt tycker analyshuset inte att Lumia-telefonerna är konkurrenskraftigt prissatta, vilket gör det ännu svårare för Windows att på allvar utmana Android och Ios. Snarare säger de sig ha märkt att operativet förlorat mycket av sin dragningskraft under de senaste tolv månaderna.

– Vi ifrågasätter tanken på att Nokias varumärke ska kunna göra någon meningsfull skillnad i dagsläget.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.