Motorola kniper marknadsandelar

Marknaden för smartphones växer snabbt just nu och har sedan förra året ökat med 75 procent. Nokia är fortfarande marknadsledande, men Motorola växer snabbast.

Analysföretaget Canalys siffror för det tredje kvartalet bekräftar den pågående trenden där smartphones vinner mark på bekostnad av handdatorer som under perioden minskat försäljningen på 18 procent.

Nokia ökar sin marknadsandel med 142 procent och står idag för 54,8 procent av alla sålda smartphones. Det är de nyare telefonerna baserade på Symbian series 60 som säljer bäst, men även äldre modeller som 6600 fortsätter att bidra till försäljningsökningen. Det är framförallt i EMEA-regionen Nokia säljer mest smartphones, 70 procent av alla telefoner går dit.

Växer snabbast

Den snabbast växande tillverkaren är dock Motorola som sedan förra året ökat försäljningen med 1025 procent. Vid samma tid förra året hade tillverkare 0,8 procent av marknaden, men är idag den fjärde största smartphonestillverkaren med 5,3 procent av marknaden. Motorola säljer bäst i Kina, bland annat på grund av att de har en lösning som är bra på att tyda handskrift.

Treo 650 framträder som en nyckelprodukt i Palms utbud som nu säljer mer smartphones än andra handhållna produkter totalt. Palm, som annonserat produkter med Windows Mobile, är idag marknadstvåa med 8,1 procent av marknaden. Bortsett från Nokia är Palm den enda tillverkaren som säljer mer än en miljon smartphones per kvartal.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.