Motorola städar i portföljen

Elektronikjätten Motorola rensar upp i sin egen djungel av operativplattformar för mobiltelefoner i syfte att satsa helhjärtat på Android, Windows Mobile och P2K.

Motorola har idag över 20 kombinationer av operativsystem, kretsuppsättningar och användargränsnitt för sina mobiltelefoner. Det är en alltför rörig teknikportfölj och som nu ska rensas upp, meddelar företagets vice vd, Sanjay Jha, i samband med företagets senaste kvartalsredovisning.

Motorola kommer att avsluta utvecklingen av de flesta av sina mobila operativsystem. Detta inkluderar Symbian UIQ och företagets internt utvecklade Linux- och Javaplattformar som Motomagx.

Man betalar också en summa på 150 miljoner dollar för att avbryta ett avtal med kretstillverkaren Freescale för att i stället förlita sig i högre utsträckning på Qualcomm och Texas Instruments.

Prioriterar tre plattformar

Framöver kommer företaget att endast fokusera på tre mobila plattformar i form av Android, Windows Mobile och sitt egenutvecklade P2K, som används för enheter som Razr.

Den första mobiltelefonen baserad på Android förväntas enligt uppgift vara tillgänglig från och med december 2009, medan Windows Mobile kommer att implementeras i företagets produkter under andra halvåret 2008.

Färre regioner

På frågan om hur den nya strategin påverkar Motorolas ställning på marknaden, medger Jha att företaget kommer att lansera färre telefoner framöver och att detta kan innebära förlust av marknadsandelar under nästa år. Samtidigt poängterar han att avvecklingen frigör omkring 600 miljoner dollar, som istället kan användas för att finansiera forskning och utveckling.

Den strategiska kursändringen innefattar också ett geografiskt fokusbyte, där regionerna Nordamerika, Latinamerika och delar av Asien kommer att prioriteras i första hand.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.