”Motorolaköp gynnar Microsoft”

Analytikerkåren gör tummen upp för Googles bud på Motorola Mobility. Men på lite sikt kan affären ge ett uppsving för Microsofts Windows Phone.

Googles bud på Motorola Mobility verkar ha tagit de flesta analytiker på sängen. Men de första, lite yrvakna, bedömningarna från de stora analysföretagen är ändå positiva till affären, som om den får myndigheternas godkännande blir Googles största uppköp hittills.

Samtidigt som Motorolas välfyllda patentportfölj väntas kunna ge en stabilare situation för Googles Android, vilket just nu ansätts av en rad pressande stämningar från konkurrenterna när det gäller immateriella rättigheter, kan Motorola få draghjälp till en bättre position på smartphonemarknaden. De har under en rad år tappat marknadsandelar, trots stor uppmärksamhet för produkter som telefonen Atrix och surfplattan Xoom.

Kan gynna Microsoft

Mindre anledning att vara glada över affären har Googles övriga Android-partners, menar bland annat Pyramid Research och IDC. När Google skaffat sig egen tillverkning av mobiltelefoner och surfplattor blir situationen osäkrare för bland annat Samsung, LG, HTC och Sony Ericsson som alla förlitar sig hårt på Googles operativsystem. På lite sikt kan det paradoxalt nog innebära bättre förutsättningar för Android-konkurrenten Windows Phone.

– För Microsoft och Nokia är det extremt viktigt att andra företag satsar på ta fram Windows telefoner eftersom det kommer att öka intresset för plattformen hos konsumenterna. Köpet kan därför bli den katalysator som behövs för att få tillverkarna att minska sitt beroende av Googles plattform för sina framtida produkter, säger Francisco Jeronimo, analytiker hos IDC.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.