MSB: Så mycket kostar 5g-nätet som ska ersätta Rakel

5g Kostnaden för att bygga upp ett nytt system för säker kommunikation väntas landa på drygt elva miljarder kronor.

MSB: Så mycket kostar 5g-nätet som ska ersätta Rakel

I en ny rapport till regeringen konstaterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Trafikverket att näringslivet förväntas spela en viktig roll när ersättaren till Rakel ska byggas upp under de kommande åren.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Enligt MSB räknar man med en sammanlagd investering på upp till 11,2 miljarder kronor under åren 2024 till 2040. Tidigare har myndigheten nämnt en betydligt lägre kostnad på omkring sju miljarder.

Det nya kommunikationsnätverket baseras på 5g-teknik och kommer att ha en statlig infrastruktur som kompletteras med kommersiella lösningar – detta för att öka graden av robusthet och tillgänglighet samt göra det till en viktig komponent i Sveriges totalförsvar. År 2030 tror man att alla användare har gått över till 5g-tekniken.

Många länder i Europa är redan igång

MSB skriver i rapporten att de flesta andra europeiska länder redan har kommit igång med att uppgradera kommunikationsnätverken för så kallade samhällsviktiga aktörer. Hit räknas bland annat polis, räddningstjänst, sjukvården och länsstyrelser.

– Näringslivets roll och hur vi skapar en stabil samordning av beredskapsplaneringen mellan olika sektorer är oerhört viktig. Sveriges satsning på en övergång till ett 5g-nätverk är ett konkret exempel på hur MSB och Trafikverket tillsammans med näringslivet stärker Sveriges beredskapsförmåga. Ett robust kommunikationssystem för samhällsviktiga aktörer är en livlina för hela vårt samhälle, säger generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka på MSB.

– Vi står inför en stor statlig infrastruktursatsning där marknadens innovationskraft avseende utrustning, bredbandstjänster och applikationer anpassat för samhällsviktig och säker kommunikation är avgörande. Tillsammans med andra länder som satsar på liknande 5g-lösningar vill vi att marknadsutvecklingen på det här området fortsätter i den takt som är nödvändig, säger Ronny Harpe, verksamhetschef för säkra kommunikationer på MSB.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.