Under 2021 och 2023 genomförde Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, den så kallade Cybersäkerhetskollen för att undersöka hur samhällsviktiga aktörer i Sverige arbetar med informations- och cybersäkerhet.
MSB genomför Cybersäkerhetskollen även i år – hoppas på framsteg
säkerhet Myndighetens kartläggning av samhällsviktiga aktörer visade på allvarliga brister 2021 och 2023.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Resultatet av undersökningen visade på stora brister och nu meddelar MSB att man kommer att genomföra Cybersäkerhetskollen även i år, något som också regeringen har uttryckt önskemål om.
– Resultatet 2021 och 2023 visade på allvarliga brister i det systematiska informations- och cybersäkerhetsarbetet hos offentlig förvaltning. Hela sju av tio organisationer saknar grunderna i sitt säkerhetsarbete. Utifrån det säkerhetspolitiska läget är det vår förhoppning att tidigare påvisade brister prioriteras och att vi ser ett förbättrat resultat i år, säger Mathias Antonsson, som leder den strategiska cybersäkerhetsanalysen på MSB i ett uttalande.
Samhällsviktiga aktörer inom både offentlig och privat sektor uppmanas att delta i undersökningen och resultatet ska rapporteras till MSB senast den 6 september i år. Slutresultatet rapporteras sedan till regeringen i februari 2025.
– Vi ser mycket positivt på regeringens ansats att även privata samhällsviktiga verksamheter bidrar med sina svar. Näringslivet är en viktig del av totalförsvaret och är avgörande för att samhällsviktig verksamhet ska fungera, inte bara i normalläge, utan även i kris och krig. Jag hoppas att många företag väljer att delta i Cybersäkerhetskollen 2024, säger Johan Turell, enhetschef på avdelningen för cybersäkerhet och säkra kommunikationer, MSB.
Cybersäkerhetskollen har två komponenter: Infosäkkollen och It-säkkollen. Den förstnämnda mätningen är utformad för uppföljning och förbättring av systematiskt informations- och cybersäkerhetsarbete medan It-säkkollen har motsvarande syfte men för it-säkerhet.
Den 23 och 24 april arrangerar MSB en digital frågestund om Cybersäkerhetskollen 2024.