MSB vill ha eget 4g-nät

4G Blåljusmyndigheternas gemensamma radionät Rakel börjar redan bli omodernt och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill att det ska ersättas med ett rikstäckande 4g-nät.

Vid sidan av de kommersiella 4g-näten vill MSB bygga ett rikstäckande lte-nät som ska användas av bland annat polis och räddningstjänst. Det framgår av deras remissvar till kommunikationsmyndigheten PTS när det gäller hur frekvenserna i det snart tillgängliga 700 MHz-bandet ska användas. MSB vill att omkring en tredjedel av utrymmet, 2×10 Mhz ska reserveras för det nya nätet istället för att auktioneras ut till mobiloperatörerna. De kommersiella aktörerna bedöms inte kunna leverera tjänster som uppfyller blåljusmyndigheternas särskilda krav på säkerhet, tillgänglighet och robusthet även i en krissituation.

Klart senast om tio år

I en intervju med Computer Sweden säger Kristina Bram, strateg på MSB, att det nya nätet behöver finnas på plats senast 2025. Då bedöms nämligen dagens blåljus-nät Rakel helt ha fallit för åldersstrecket och vara klart för utragering. Redan idag är den bristande datakapaciteten i Rakelnätet ett problem för flera av de användande myndigheterna som tvingas komplettera med vanliga mobildatatjänster. Detta trots att nätet fick rikstäckning så sent som i december 2010.

Stora kostnader

Att MSB vill bygga Rakel-ersättaren i just det kommersiellt attraktiva 700 MHz-nätet förklarar Kristina Bram med att det annars skulle bli för dyrt.

– Vi måste använda kommersiellt frekvensutrymme för att kunna använda standardiserade produkter som redan används i lte-näten, annars blir det här jättedyrt för skattebetalarna.

Någon liten investering handlar det nämligen inte om. Bara driftskostnaderna skulle enligt beräkningar som PTS gjort landa på omkring 1,5 miljarder kronor per år, uppger Computer Sweden.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.