MWC-analysen: Privata nät en stor trend

Privata nät Ett nytt affärsområde – eller en strategisk reträtt? Enligt Globaldata har operatörer varit motvilliga till att lansera privata nät, men på MWC var det ändring på det.

MWC-analysen: Privata nät en stor trend

En stor diskussion när det gäller uppkoppling och inte minst industri 4.0 har varit kring privata nät. Att större industriföretag vill ha ett eget nätverk. I Tyskland har flera stora bolag gjort slag i saken och skaffat sig sitt eget nät.

– Operatörerna var initialt mot trenden med privata LTE- och 5g-nät. De föredrog istället att försöka profitera på sina publika nätinvesteringar parallellt med att testa B2B-case såsom uppkopplade bilar och smarta fabriker. Givet investeringskostnaderna kring 5g-nät och att återbetalningstiden är lång så såg man ett potentiellt hot i dedikerade privata nät, säger John Marcus, chefsanalytiker på Globaldata.

Enligt Globaldata så är det en del oro i telekombranschen att de nätinvesteringar som nu görs kan ta väldigt lång tid att få tillbaka.

– Privata nät ligger på privat ägt eller olicensierat spektrum, vilket innebär att en operatör inte behövs. Det leder i sin tur till att hårdvaruleverantörer, systemintegratörer och molnföretag får affären. Även företag kan själva i teorin sjösätta ett eget privat 5g-nät med de lösningar som finns. Säger chefsanalytikern.

Operatörerna har gett efter

Men på MWC så var det tydligt att de större aktörerna inte tänker tappa det här området. HPE och Cisco gjorde tydliga steg in på 5g-privata nät och även flertalet operatörer pratade om nya tjänster och samarbeten.

– Vi har redan sett europeiska operatörer inom området, men nu börjar operatörer i hela världen ge efter för trycket på privata 5g-nät som en lösning som många företag efterfrågar, säger John Marcus.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.