En gång om året intas Barcelona av världens ”techies”, och mässan MWC har vuxit rejält på senare år. 2017 var inget undantag och totalt kom det över 108 000 besökare från 208 olika länder.
Mässan bjöd i sedvanlig ordning på allt från robotar och hemelektronik – till nätverksuppvisningar och basstationer för radiosignaler.
Telekom idag kollar i backspegeln och redovisar vad som för ett år sedan sågs som mässans stora framtidstrender.
5g
Trenden med 5g kanske inte var ny för 2017, men under MWC visade bland annat Samsung att de verkligen stod i startblocken för konsumentprylar – och även hade ”förkommersiella” produkter som skulle användas i de 5g-tester man planerat. Över lag visade storspelarna At&T, Ericsson, Verizon, Nokia, Sprint och Qualcomm att man hade teknologin klar, men att standarden inte riktigt var satt.
Spela fram tiden ett år och det som hänt är att vi befinner oss närmare lansering, men att startskottet för kommersialisering inte har gått än. Telia testar tekniken för fullt medan konkurrenterna Tele2 och Telenor tar det lugnare. Samtliga operatörer ser dock ingen lansering av tekniken före 2020.
IoT – sakernas internet
Att allt fler av våra vardagsföremål blir uppkopplade har även det varit en trend som pågått ett tag. Men i och med att prylarna ökar, LTE Narrowband rullas ut och medvetenheten om vad IOT kan ge – så accelererar utvecklingen.
Säkerhetsaspekten var även något som stal en del rubriker. Med miljontals uppkopplade saker måste säkerheten på allt vara lika bra. Detta var ett stort samtalsämne efter att hackers lyckats gå via osäkra IoT-enheter och göra gigantiska DDoS-attacker.
Men vad har då hänt sedan MWC i fjol? Trots att experterna säger att 5g kommer bli ett måste, fungerar LTE-M och NB-IoT i väntan på det. Sakernas internet växer, men det går inte riktigt så snabbt som man trott.
Assistenter och artificiell intelligens
Först kom Apple och sedan Google och Microsoft. Men röststyrda virtuella assistenter var något som kom upp i spotlighten på MWC 2017 då Amazon introducerade sin Alaxa. Även Artificiell intelligens och djupinlärning var något som trendade stort på mässan.
Nu ett år senare har både de virtuella assistenterna och ai tagit stora steg framåt. De förstnämnda har tack vare det senare blivit vassa på att förstå kommandon och utföra allt mer avancerade sysslor.
Ai har även det tagit sjumilakliv framåt och det märks att företagen börjar ta tekniken på allvar. Fördelarna med att automatisera flöden är enorm och i en studie som Tele2 låtit göra framgår det att svenska företagsledare ser framför sig att var tionde medarbetar på sikt ersätts av ai.
Och förväntningarna på teknologin är stor även utanför vd-rummen, i en undersökning från Tieto var det en majoritet som såg stora fördelar i att ersätta hela yrkesgrupper med ai.