– Det känns väldigt spännande att gå in i Aastra med fokus på affären och integrationen vi håller på med just nu, framhåller Gustaf Carlsson.
Svetsa samman
De senaste veckorna har bestått av ett hektiskt arbete för att slutföra övergången av Ericsson Enterprises ungefär 630 anställda och produktportfölj till Aastra Technologies dotterbolag Aastra Telecom Sweden. Men nu börjar den stora utmaningen: att integrera verksamheten med resten av det kanadensiska bolaget. Ett arbete som Gustaf Carlsson hoppas slutföra innan år 2008 går till historien.
– Ett förvärv kräver mycket arbete med integration av både system och personal. Jag räknar med att ha det mesta på plats innan årets slut, men totalt integrerade blir vi aldrig, konstaterar Han.
Gustaf Carlsson får medhåll från Aastras koncernchef Tony Shen som för tillfället är på besök i Sverige.
– Vi kommer att införa vissa regler för att kunna göra bra affärer, men vi har en stor respekt för olika kulturer. När jag är här ser jag mig själv som en gäst, inte en som en ledare. Det gäller att inte slänga sina smutsiga kläder överallt, poängterar han.
Tappat mark
Vem vet, att integrera företag kanske Tony Shen börjar bli expert på. Det kanadensiska bolaget har totalt gjort nio förvärv, bland annat växeltillverkarna Ascotel, Detewe och EADS. Men samtidigt varnar analytiker från exempelvis Current Analysis för att Aastra inte är färdigt med integrationen av tidigare omnämnda bolag, vilket ytterligare kommer att försvåra arbetet med att integrera Ericssons företagsväxlar i verksamheten. Viktig tid riskeras att förspillas från marknadsaktiviteter och relationer med både befintliga och nya kunder. Det, i en verksamhet som länge levt i skuggan av Ericssons operatörsaffärer och haft svårt att behålla sin position på marknaden. Fjolåret innebar dock ett trendbrott med ett positivt resultat.
– Min största utmaning är att vi håller igång försäljningen och bibehåller en hög kvalitet i vår produktportfölj samtidigt som vi förändrar organisationen, framhåller Gustaf Carlsson och tillägger att försäljningen av den rena ip-växeln MX-One tagit fart under hösten sedan version 3.1 var klar för marknaden.
Totalt har MX-One Telephony Server sålt i cirka 1 300 exemplar.
Mer integration
Gustaf Carlsson deklarerar att Aastra ska lägg in ytterligare krut för att höja MX-Ones attraktionskraft bland företagen. Till stora delar handlar det om att successivt öppna plattformen så att den kan integreras med fler och fler system från andra tillverkare. I dagsläget migrerar man tidigare versioner av växlarna, MD110, till ip och samkör systemet med sina andra applikationer som exempelvis kontaktcenter. Solidus eCare har för övrigt precis släppts i en ny version (se produktnyheter sid XX).
– MX-One ska bli mer öppen. Framöver ska kunderna få betydligt mer möjligheter att integrera mot andra system, lovar han.
Först ut är nästa version av ip-växeln, vilken uppges bli tillgänglig runt halvårsskiftet. Lite sent om sider blir det möjligt att samköra plattformen med Microsoft Communications Server 2007. Ett faktum som dock väcker motargument som att MX-One redan kan integreras med den tidigare versionen, Live Communication Server.
– Unified communications är fortfarande i sin barndom. Ip bereder vägen för funktionen men det handlar framför allt om vad kunden har för telefonibehov. Vi kan erbjuda unified communications men det är viktigare att arbeta för att skapa öppna gränssnitt för att göra detta, framhåller Gustaf Carlsson.
Kompletterande portföljer
Enligt Analytikern Steve Blood på Gartner köper Aastra dock en möjlighet att kunna kommunicera ett starkt erbjudande om unified communications på marknaden. Ericssons budskap om mobilitet ovanpå Nexspan/5000-lösningen skulle skapa en stark ip-pbx-plattform. Gustaf Carlsson och Tony Shen vill gärna spinna vidare på hur bra bolagen kompletterar varandra och överlappningen av produktportföljerna sägs vara marginell.
Först och främst kompletteras Aastras produktportfölj med en plattform för riktigt stora företag. Visserligen har de redan stora kunder i Frankrike via Matra/EADS-förvärvet. Men Ericssons MD110 och MX-One ger Aastra bättre grepp i enterprise-segmentet. Tony Shen anser också att Aastra har tekniker som kan komplettera Ericssons pbx:er, som exempelvis dect-system, sip-teknologi och öppen källkodsteknik.
Förvärvet innebär också att Aastras försäljningsorganisation får en större räckvidd. I dagsläget har tillverkaren verksamhet främst i Västeuropa, medan Ericssons pbx-verksamhet dessutom finns representerad i Asien, Öst- och Centraleuropa och Mellanöstern
Utlovar guld
För drygt ett år sedan publicerade Telekom idag en artikel som vållade ramaskri inom Ericsson och väckte enormt intresse hos andra branschaktörer och kunder. Det var när Carl-Henric Svanberg öppet gav uttryck för sin tveksamhet att satsa vidare på egna kundplacerade företagsväxlar.
Nu kantas tillvaron i stället av osäkerhet runt vad Aastras köp av gänget bakom MX-One ska innebära för befintliga och nya kunder. Naturligtvis utlovas guld och gröna skogar och att Aastra med en bredare produktportfölj bättre ska kunna tillfredsställa kundernas behov, jämfört med Ericsson där företagsväxlar låg utanför kärnverksamheten. Men Steve Blood, analytiker på Gartner, uppmanar Ericssons kunder att syna det nya bolagets utvecklingsplan för produkter och marknad noga.
Även om Gustaf Carlsson håller med om att det för närvarande råder en viss osäkerhet på marknaden vill han gärna påpeka att tillfrågade kunder och partners är positiva och ”försiktigt optimistiska”.
– Den osäkerhet om framtiden som har funnits är nu borta. Det här är Aastras kärnverksamhet, slår Gustaf Carlsson fast. Vi har möjlighet att göra något riktigt bra av detta.
Fakta
Kort om: Gustaf Carlsson
Position: Vd Aastra Telecom Sweden.
Ålder: 44 år.
Familj: Fru och barn.
Bor: Enskede.
Utbildning: Civilingenjör, Chalmers.
Karriär: Kom till Ericsson år 1988 och fick en tjänst på Ericsson Enterprise 2001. Från början skötte han leveranser, inköp och it-system och senast var han ansvarig för produktledning och produktutveckling.
Fritiden: Familj, jakt.
publicerad 4 september 2008