Mycket choklad för pengarna

Kanske hade Nexus 5 vunnit på ett chockladfärgat yttre för att matcha kraftfulla Android Kitkat under huven. Här får man nämligen en snabb och välpakterad smartphone till ett rimligt pris.

Mycket choklad för pengarna

Första intrycket av LG Nexus 5 är en angenäm upplevelse. Gränssnittet är ljust och lättnavigerat och den gummiliknande baksidan ligger bekvämt i handen. Tidigt kan man också konstatera att här går det undan! Det flyter på ovanligt snabbt när man hoppar mellan spel, appar och webbsidor. Google har verkligen lyckats med optimeringen av Kitkat och det avskalade gränssnittet förstärker den rappa känslan. Att surfa är en 4g-dröm och både video och tunga spel flyter klanderfritt.

Extra funktioner

Nexus med nya Android Kitkat kommer med en hel del nyheter. Bland annat Google Nu, där du genom en svepning på hemskärmen få väderuppdateringar, hur köerna ser ut om du bilpendlar och om ditt fotbollslag vinner matchen de spelar. Här har Google lovat fortsatt utveckling för att användaren ska få mer ”personlig” information. En annan nyhet är OK Google, en röstsstyrd funktion för sökningar på nätet, liknande Appels Siri. Skillnaden är att funktionen inte behöver aktiveras för att användas. När som helst kan man säga OK Google samt sökordet så googlas träffar fram i en lista. En rolig funktion men eftersom den kräver engelsk språkinställning kan man diskutera om den verkligen kommer nyttjas i Sverige.

Med på köpet kommer också Quickoffice för dokumenthantering, NFC, stöd för trådlösa skrivare, trådlös laddning och 16 GB lagringsutrymme. Ska man anmärka på något så har det snålats lite med batteriet (2300 mAh) och att Google inte alls lagt krut på företagssäkerhet i Nexus 5.

Svag kamera

Utsidan är svart och avskalad, kanske lite tråkigt, eller stilren, beroende på hur man ser på saken. På sidorna sitter volymkontroll och on-off-knapp.

Rakt framifrån är skärmen, med hög pixeldensitet, väldigt skarp. Inga kladdiga fingeravtryck fastnar och färgerna är klara även i december-solljus. Svagheten är dock när du byter betraktningsvinkel, då blir färgerna lite fadda och inte alls lika kristallklara som rakt framifrån. Vad som helt saknas på utsidan är en dedikerad kameraknapp. Kameran är heller inte speciellt bra, bilderna blir fadda och dessutom tar autofokusen oacceptabelt lång tid på sig.

Sammanfattningsvis är det en mycket ren och snabb mobil med Android Kitkat. På plussidan finns också en enkel navigering och en prislapp på cirka 3 100 kronor. Det kan nog bli lätt att fastna för denna läckra chokladbit.

google

Fakta

Plus & minus

Plus:

Riktigt snabb och rapp

Många funktioner

Kitkat

Minus:

Kameran

Batteri i underkant

Begränsningar i företagssäkerhet


Fakta

Fakta

Operativsystem: Android 4.4 Kitkat

Bildskärm: 4,95 tum, 1920×1080 pixlar

Processor: Snapdragon 800, quadcore 2,26 GHz

Minne: 2 GB

Lagring: 16 GB

Kamera: 8 MP och 1,3 MP för videosamtal

Typ: fyrabands-gsm, fembands-3g och sexbands-4g

Data: gprs/edge, umts, hspa+ 42 Mbit/s lte 150 Mbit/s, wifi a/b/g/n/ac

Anslutningar: 3,5 mm ljud, usb, bluetooth 4.0, gps, fm-radio

Batterikapaciet: 2300 mAh

Mått: 69 x 137 x 8,5 mm

Vikt: 130 g

Pris: från ca 3 180 exklusive moms

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.