Mycket mobil för ganska lite pengar

Test För en mobil med flaggskeppsprestanda får man oftast betala över 10 000 kronor. Vi har lagt vantarna på Xiaomis nya 5g-mobil som kostar ungefär hälften: 5000 kronor.

Mycket mobil för ganska lite pengar

5g ska det vara nu. Och Xiaomi Mi 10T Pro 5g har utrustats med möjligheten att använda 5g – där det finns tillgängligt. Det är dock inte något vi lagt fokus på i detta test.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Första intrycket när man lägger den kinesiska telefonen i sin hand är att den är tung. Med en skärmstorlek på standardstorleken 6,7 tum är vikten 218 gram en anings mer än vad många konkurrenter landar på. Xiaomi förklarar det med att man valt ett större batteri och det man förlorar i vikt tar man igen i batteriet som med sina 5000 mAh tillhör de mer kraftfulla i telefoner.

Fakta och betyg

Xiaomi Mi 10T Pro 5G

Operativsystem: Android 10 med MIUI 12.
Processor: Snapdragon 865.
Minne: 8 GB.
Lagring: 256 GB.
Skärm: 6,7 tum lcd, 1080 x 2400 bildpunkter.
Kameror: 3 st bak (107+13+5 MP) och 1 fram (20 MP).
Anslutningar: Usb c.
Data: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.1, nfc, ir.
Batteri: 5000 mAh.
Övrigt: Fingeravtryck på sidan av skärmen, dubbla sim, adapter till hörlursuttag medföljer, liksom snabbladdare.

Storlek: 165 x 76 x 9,3 mm.
Vikt: 218 g.
Pris: 5000 kronor exkl moms.

Snittbetyg: 7,4
Prestanda: 8
Kvalitet och design: 7
Användarvänlighet: 7
Innovation: 6
Prisvärde: 9

Det ger oss en användartid på ungefär 1,5 dygn vid ganska hårt användande. Och det är helt ok siffror, men laddningen är faktiskt vassare. Xiaomi skickar med en snabbladdare på 33 w och telefonen har en ny batteriladdningsteknik som man kallar för Middle Middle Tab som gör att batteriet fylls på i bra fart.

Utseendet på Mi 10T Pro är ganska ordinärt – det ser helt enkelt ut som vilken telefon som helst. Det som sticker ut i dubbel bemärkelse är kamerapaketet på baksidan som är ovanligt grovt. Med det medföljande silikon-skalet smälter det dock bättre in i utseendet.

Och då kommer vi in på kameran; eller kamerorna. Det finns som vanligt flera stycken, varav den på framsidan är relativt dold till vänster i skärmen. På baksidan finns tre stycken där vi endast använt huvudkameran som kan använda 108 MP, men i normalläget nöjer sig med 27 MP. Vi får bra detaljer i de bilder vi tar i båda dagsljus och i mer begränsat (som det oftast är så här års) ljus.

Det roligaste kameraläget är dock ett klon-läge där du kan foto personer i flera olika lägen och miner. Det ger bilder som sticker ut och som man kan skratta gott åt.

Då har vi kvar att titta på skärm, prestanda och prisvärde.

Skärmen är 6,7 tum och uppdateringen är på höga 144 Hz, men energisparande funktioner har lagts in som reducerar det till maximalt det som återges på skärmen. Smart och det märks på batteritiden. Skärmens färgåtergivning och kontrast är bra, men vi har sett vassare tidigare i vårt testlabb.

Både på fram- och baksida av telefonen är det Gorilla 5-glas med bra hållbarhet. Skärmens hållbarhet borde också bli bättre av att den inte har en rundad kant.

För att utvärdera prestandan tittar vi på chippet som sitter i. Det är en Snapdragon 865 och det är bland det bättre på marknaden just nu. I Geekbench 5-utvärderingen får vi fram ett bra resultat – men inte i absolut toppklass just nu. Vid vårt användande är telefonen snabb och utan anmärkning när vi streamar eller spelar.

Slutligen är vi tillbaka där vi började. Med priset. 5000 exklusive moms är ett bra pris och det blir väldigt mycket mobil man får för pengarna.

Ska man då satsa på detta som företagsmobil? Ja, kanske. Stefan Wickman hos Xiaomi berättar att från och med januari räknar tillverkaren med att man kommer att kunna använda zero touch-utrullning för att få ut många telefoner enkelt från it-avdelningen. Det är såklart en viktig funktion för ett större företag.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!