N9 först med Meegoo

När modellen finns att köpa, vad den kommer att kosta och ens att N9 är en telefon baserad på Meegoo pratar Nokia tyst om i pressmaterialet. Istället betonas att de satsar vidare på Symbian.

N9 först med Meegoo

Sedan Nokia i vintras annonserade samarbetet med Microsoft är nyfikenheten på tillverkarens första Windows-telefon varit stor. Någon presentation av den blir det nu inte när Nokia i dag visar upp sina senaste produkter.

Toppar gör istället nya flaggskeppet N9 – en riktigt läcker skapelse helt utan knappar på framsidan. Vad som inte nämns någonstans i hela pressmaterialet är att telefonen bygger på Meegoo, det Linuxbaserade operativsystem som Nokia utvecklat tillsammans med Intel men övergav när de bestämde sig för att satsa på Windows. När telefonen ska börja säljas avslöjar inte Nokia närmare än att det ska ske senare i år.

Böjd skärm utan knappar

Klart är i alla falla att amoled-skärmen kommer att bli 3,9 tum stor och att den kommer ha en lätt böjd form. Skönare att använda hävdar Nokia, vi avvaktar med det omdömet tills vi fått testa själva.

Vi den snabb blick ser gränssnittet ut att var hämtad direkt från Symbian men funktionen ska vara annorlunda och styrs med svepande rörelser över skärmen. Telefonen har fått tre olika startskärmar där den första ger direktåtkomst till appar, den andra fokuserar på sociala medier och den tredje på de funktioner du använder mest.

Skalet är gjort i ett stycke i materialet polykarbonat. Färgen blandas direkt i materialet så problemet med repor blir betydligt mindre än annars. Förutom att vara riktigt slitstarkt och stöttåligt ska materialet enligt tillverkaren vara perfekt ur sändnings- och mottagningssynpunkt vilket ska medföra bättre ljud och mindre risk för tappade samtal. En viss skadeglad blinkning mot Apples radioproblem med Iphone kan anas.

Fokus på Symbian

Några signaler om fler Meego-telefoner finns inte, istället betonar Nokia att de tänker fortsätta satsa på Symbian. Tidigare i vår drogs täcket av den senaste uppdateringen som fått namnet Anna och den ska i sommar tryckas ut till redan sålda telefoner av modellerna N8, E7, C7 och C6-01. Samtidigt börjar leveranserna av uppdaterade versioner av modellerna med tillägget ”s”. Under de närmsta 12 månaderna räknar Nokia med att släppa tio nya modeller som bygger på systemet. Med tanke på att de tidigare uppgett att det inte kommer att skeppas några stora volymer av den första Windows-modellen förrän nästa år är det förmodligen nödvändigt. Plattformen ska vidareutvecklas fram till 2016 meddelade tillverkarens vd Stephen Elop.

Inte bara dyra telefoner

Nokia presenterade också tre nya telefoner för lite tunnare plånböcker med de fantasieggande namnen C2-02, C2-03 och C2-06 som alla bygger på den enklare S40-plattformen. Intressantast är modellen C2-03 som erbjuder plats för dubbla sim-kort och möjlighet att växla mellan dem utan att starta om telefonen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.