Nadella ny vd på Microsoft

Karriär Spekulationerna kan läggas åt sidan. Satya Nadella har utsetts till vd för Microsoft. Han kommer från jobbet som chef för Microsofts moln- och företagsgrupp.
Bill Gates kliver av som ordförande och blir istället teknisk rådgivare.

Nadella ny vd på Microsoft

En efter en har kandidaterna till vd-jobbet på Microsoft kunnat avskrivas, däribland Hans Vestberg på Ericsson. Det enda namnet kvar på listan i slutänden har varit Satya Nadella och Microsofts styrelse har nu fattat beslutet och utnämnt honom till ny vd.

Som ny vd kommer Satya Nadella att få direkt stöd från Bill Gates, som kliver in och börjar agera som teknisk rådgivare.
Som ny vd kommer Satya Nadella att få direkt stöd från Bill Gates, som kliver in och börjar agera som teknisk rådgivare.

Satya Nadella har arbetat på Microsoft sedan 1992 och sägs ha lett företaget genom flera teknikskiften, inte minst steget in i molninfrastruktur. Formellt kommer han från uppdraget som Executive Vice President för Microsofts Cloud and Enterprise Group.

– I den här tiden av förändring finns det ingen lämligare person att leda Microsoft än Satya Nadella. Han är en välbeprövad ledare med en kärna av ingenjörskompetens, affärsvision och förmåga att föra samman människor, säger Bill Gates i en kommentar.

Han ska själv engagera sig mer aktivt i bolaget som teknisk rådgivare, samtidigt som han kliver av ordförandeposten och där ersätts av John Thompson.

Bill Gates tycker att Satya Nadella har en klar vision för hur tekniken kommer att användas och upplevas runt världen, vilket behövs för att Microsoft ska kunna ta nästa steg i mer av produktinnovation.

Så här säger Nadella själv:

– Microsoft har stor möjligheter framöver, men för att fånga dem behöver vi fokusera tydligt, röra oss snabbare och fortsätta att omforma. En stor del av mitt jobb blir att accelerera vår förmåga att leverera innovativa produkter till kunderna snabbare.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.