Nader Svärd: Så har arbetet påverkats under pandemin

Tillväxtverkets it-chef har jobbat hemma i drygt två månader. Här berättar han om erfarenheter och insikter.

Nader Svärd: Så har arbetet påverkats under pandemin

Med kontor på nio orter hade Tillväxtverket redan en etablerad kultur kring att arbeta oberoende av geografisk placering, men pandemin har ändå inneburit förändringar – bland annat i form av tätare kontakter.

– Det är viktigt att man har en kontinuerlig kontakt med kollegorna, både muntligt och visuellt. Att man tillsammans med mejl och chatt även nyttjar video så att man också ser varandra. Vi har också kört fikastunder då vi bara har hängt med varandra, säger Nader Svärd.

Han konstaterar att arbetstiden hemma vid köksbordet tenderar arbetstiden att bli längre, och att man tar färre pauser, kortare lunch – och jobbar senare på kvällarna.

– Det är en utmaning i det här arbetssättet. Däremot upplever jag att när man jobbar hemifrån så tycker jag att man är effektivare på många sätt. Man har kortare möten – det behövs nog för att det ska fungera. Så det här arbetssättet är lite effektivare, säger han.

Behövde spetsa arbetssättet

Inledningsvis med coronan upplevde Tillväxtverket problem med en låg kvalitet på videon på grund av bandbreddsproblem hos tjänsteleverantören, men det löste sig.

– Vi har börjat använda de digitala samarbetsverktygen till det yttersta, för att få det att fungera – och det har fungerat väldigt bra. Men vi har behövt spetsa till vårt arbetssätt. Möten och samarbeten handlar mycket mer nu om att man inte längre pratar runt frågor, utan hur vi löser dem. Vi är mer lösningsorienterade nu i en framåtriktning.

Byggde komplicerade system och tjänster

Samarbetsverktygen har fungerat väldigt bra och enligt Nader har verket nu börjat ”spela på alla tangenterna”.

– På väldigt kort tid har Tillväxtverket byggt helt nya, komplicerade system och tjänster – och det hade vi inte kunnat göra utan det här samarbetet. Jag tror att synen på distansarbete kommer förändras efter att den här krisen är över. Folk kommer inte längre se den geografiska placeringen som ett hinder. Men jag tror att det finns ett behov hos alla människor av att ha ett socialt kontaktnät och att kunna träffa kollegor. Så människor kommer vilja komma tillbaka till jobbet, säger Nader Svärd.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.