Näringslivet: Internationella mobiltaxor orimliga

Marknaden för internationella mobiltjänster fungerar inte. Priserna är orimliga och tjänsterna ett lapptäcke hävdar Näringslivets telekomförening och dess internationella motsvarighet INTUG. De kräver förändring.

Roamingavgifterna för internationella mobilsamtal måste bort helt eller åtminstone inte vara högre än i det fasta nätet, tycker den internationella telekomanvändarföreningen INTUG. De har gått igenom de stora multinationella företagens möjligheter att få till internationella avtal för mobiltelefoni och mobildata. Slutsatsen är att marknaden inte fungerar alls.

– Prisbilden är spretig och det är omöjligt att förutsäga hur kostnaderna kommer att bli. Det är inte vettigt och nu måste man hitta nya vägar, förklarar Rune Nilsson, generalsekreterare för Näringslivets telekomförening, NTK, som är en del av INTUG.

Orimliga avgifter

Vissa eller kanske alla nätägare i världen plockar ut orimliga samtrafikavgifter hävdar han. I vissa fall är roamingpriserna till och med högre än vad man plockar ut av slutkunderna nationellt.

– Ingen operatör verkar vara intresserad av att skapa prisavtal som fungerar globalt eller inom större regioner som exempelvis EU. Istället fortsätter man med nationella prisplaner, säger Rune Nilsson.

Att samtrafikavgifterna är högre i mobilnäten än i de fasta näten ser han som helt ologiskt.

– Kostnaderna för att bygga nya mobilnät är snarare billigare så det finns inget som motiverar avgifterna.

Små operatörer har kanske svårt att göra något åt situationen men inte ens Telenor, som är världens femte största mobiloperatör, verkar enligt Rune Nilsson visa något större intresse för att komma fram till en lösning.

– Branschen borde kunna klara av att hitta en lösning på det här själv, men uppenbarligen kan eller vill de inte. Därför måste det kanske till statliga regleringar även om det inte är kul.

Data ännu större problem

Om problemet med kostnadskontroll är stort när det gäller tal så är det etter värre när det handlar om data.

– Visserligen har vi fått en ny reglering som gör att man ska kunna få en spärr mot för höga kostnader, men då begränsar man samtidigt funktionen. Företagen är verksamma i olika länder och personalen rör sig över gränserna. Då borde man inte vara bunden av något som är en kvarleva från fastnätstiden då allt var nationellt.

Den svenska mobilbranschen borde kunna gå i bräschen när det gäller att bidra med bra lösningar anser Rune Nilsson.

– Användardrivkraften är stor här och få andra länder har lika väl utbyggt mobilt bredband som Sverige.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.