Nätexperten: ”Nu är företagen redo för SD-WAN”

Nätverk Mjukvarudefinerat, IoT och multi-cloud. Enligt Emanuel Lipschütz på Conscia är de tre stora nätverkstrenderna – samtidigt som säkerhet genomsyrar samtliga av dessa.
– Vi ser att det händer väldigt mycket på nätsidan just nu, säger han.

Nätexperten: ”Nu är företagen redo för SD-WAN”

Inom nätverk kommer 2020 bli ett slags ”förlösandets år”. Teknik som  har legat på mognad de senaste åren kommer verkligen få sitt genombrott. Emanuel Lipschütz, grundare till Netsafe och teknikchef på Conscia (som köpte Netsafe), säger att de ser några områden som nu är på gång.
– SD-WAN har vi hållit på med i fyra-fem år, men nu är företagen redo och av våra kunder så räknar nästan alla med att implementera det inom de kommande två åren, säger han till Telekom idag.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Något som även är på gång är sakernas internet. Emanuel säger att antalet uppkopplade IoT enheter av så kallade maskin-to-maskin typ kommer vara över 50 procent av alla anslutna enheter i världen 2022. En svindlande tanke.
– Vi pratar om mer än 14 miljarder enheter som kommer skicka data. Men det här innebär även en stor utmaning som vi behöver hantera. Och då kommer vi in på en annan stor trend: säkerhet.

Teknikchefen säger att cyberhoten har ökat i samma takt som digitaliseringen och att företag nu måste se till att hålla garden uppe.
– När det gäller IoT så är behovet att man som företag måste titta i flera led. Dels implementering, men även klassificering samt övervakning av enheterna så att de inte komprometterar och påverkar säkerheten, säger han.
– Detta kan motverkas med det som kallas ”cyber resiliency” eller cybermotstånd – ett sätt är att ha segmenterade nät. Varför då? Jo, för att om någon del blir komprometterat så ska påverkan vara minimal. Medvetenheten om utmaningarna och de faktiska hoten har ökat väsentligt. Säkerhet har blivit en styrelsefråga och det tycker vi visar på ett tydligt trendskifte.

Sprida risker är en medveten strategi

Vidare är även ”inte alla ägg i samma korg-tänket” något som nu genomsyrar flera företags strategier.
– Förut pratades det mycket om att allt skulle flyttas ut i molnet. Men så är det inte nu längre. De flesta företag har en multicloud-strategi och man är inte intresserad av att ha alla applikationer i ett rent publikt moln.

En annan trend är ”Multi Domain”.
– Vi har tidigare haft separata domäner, så som Data Center, Campus och WAN. En tydlig trend är att kunna sätta en identitet och kunna bära den end-to-end. Framöver kommer man även kunna bära policies end-to-end. Tidigare har man ju skött varje enhet för sig, men nu ska man sköta system som har övergripande kontroll. Det som händer nu är att man skapar ett slags paraply ovanför så att man kan behålla en identitet oavsett var man befinner sig, och då kunna bära med sina befogenheter och policys. Den här trenden har satt igång och det kommer hända mycket med detta de kommande åren.

När det gäller 5g är utvecklingen otroligt spännande, men som Emanuel och Conscia ser det är det mer av en teknik än en trend.
– 5g är en möjliggörande eftersom det kommer ge högre hastigheter och betydligt lägre latens vilket möjliggör många nya tillämpningar. Men för våran del ser vi det som en bärare och ännu så länge vet vi för lite. Det vi vet är att tekniken kommer bära med sig nya användningsområden som inte skulle vara möjliga utan den blixtsnabba överföringen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.