Nätverksjätten: Säkerhet i fokus under nätverksåret 2024

nätverk Zyxel-chefen Kevin Drinkall lyfter wifi7-standarden och enklare hantering av säkerhetsfunktionerna i nätverket i en trendspaning inför det kommande året.

Nätverksjätten: Säkerhet i fokus under nätverksåret 2024

Zyxel, som är en av de ledande tillverkarna av nätverksutrustning, har låtit marknadschefen Kevin Drinkall trendspana inför nätverksåret 2024 och han tror att många användare planerar att göra stora och välbehövliga investeringar i ny nätverksutrustning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Under 2024 väntas wifi7-produkter ta en allt större marknadsandel och det kommer att lanseras ett flertal nya produkter som bygger på den nya standarden för trådlösa nätverk under året.

Men Zyxel-chefen tror också att många kommer att välja utrustning som är baserad på wifi6- och wifi 6e-standarderna, helt enkelt eftersom många mindre och mellanstora företag vill ha en mer kostnadseffektiv lösning. Wifi7 utlovar dock väsentlig högre prestanda och stabilare uppkoppling för de som anser sig ha råd med det allra senaste.

Oavsett om man väljer wifi7 eller wifi6 så har flertalet produkter på marknaden stöd för wpa3 (wifi protected access 3, vilket är den senaste versionen av det säkerhetsprotokoll som bland annat stöder avancerad kryptering.

Kevin Drinkall ser också en ökad användning av multi-gigabit-växlar under 2024. Dessa kan hantera överföringshastigheter på mellan 2,5 och 10 Gbps och Zyxel själva satsar på att samtidigt utöka poe-kapaciteten (power over ethernet) så att mer krävande utrustning i form av krävande wifi7-routrar och avancerade övervakningskameror kan drivas utan problem

När det kommer till den viktiga säkerhetsaspekten så ser Zyxel-experten två parallella trender. Den ena är att säkerhetsfunktionerna måste bli enklare att konfigurera och använda, så att även mindre företag kan hantera dem. Den andra trenden är att allt fler väljer att låta en extern expert ta hand om säkerheten.

Högre krav på ökad bandbredd

Den allra viktigaste trenden enligt Zyxel är dock kravet på ännu högre bandbredd. Avancerade applikationer och utökad användning av molntjänster gör att alla delar av nätverksinfastrukturen måste kunna leverera höga prestanda.

Slutligen är en fortsatt viktig trend att nätverk kommer att administreras och övervakas på distans, vilket även kan omfatta installation och konfiguration. Det här är något som inte minst kan råda bot på bristfällig teknisk kompetens i den egna organisationen, vilket riskerar att bli förödande eftersom nätverken idag är en så viktig del av din organisation. Zyxel förutspår att vi under 2024 kommer att få se hur nätverken övervakas och styrs helt via molntjänster.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.