Nec och TDC testar femtoceller

TDC i Danmark har inlett ett samarbete med Nec som kan resultera i Danmarks första femtocellsnätverk redan i år.

Nec och TDC testar femtoceller

Femtoceller, det vill säga små, accesspunkter som fungerar som en privat 3g-basstation med koppling till telenätet via kundens fasta bredbandsuppkoppling, har det snackats om länge. Trots det har det inte riktigt lossnat för tekniken, men nu kan det kanske vara något på gång. Ovanligt många femtocellsrelaterade pressmeddelanden kommer in till redaktionen inför Gsm World i Barcelona.

Pilotprojekt i Danmark

I Danmark har den största mobiloperatören TDC Mobile inlett ett samarbete med Nec om det första femtocellsnätet i Danmark. Inom ramen för ett pilotprojekt har accesspunkter installerats hos ett antal av företagets kunder.

– Nec har stor erfarenhet av liknande projekt internationellt och vi ser fram emot att se resultaten av testerna. Femtocellstekniken ser lovande ut och kan ge våra kunder en rad fördelar och då främst bättre inomhustäckning och -kapacitet inomhus, säger Flemming Hynkemejer, teknikchef på TDC Mobile.

En annan förhoppning är att femtocellerna ska minska belastningen på operartörens mobilnät eftersom mobiltrafiken när man är inomhus kopplas via den fasta bredbandsanslutningen.

Om försöken slår väl ut hoppas de båda företagen kunna lansera ett kommersiellt nät redan i slutet av året.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.