NEC Europe Ltd, ett dotterbolag till NEC Corporation, står numera som ensam ägare av NEC Philips Unified Solutions. Med Royal Philip Electronics ute ur bilden kommer affärsenheten att byta namn till NEC Unified Solutions och satsa på ett enat ansikte utåt.
– Vårt fokus på cloud computing kräver samordning av it, kommunikations- och nätverksresurser, färdigheter och sakkunskaper. Den nya strukturen kommer att ge oss möjlighet att erbjuda våra molnlösningar till en bred kundbas, från operatörer till företag, säger Nobuyuki Yanaginuma, vd för NEC Europa.
Nätbaserad framtid
Enligt NEC stavas framtiden virtualiseringservrar och megadatacenter. Man menar att de molnbaserade lösningarna och applikationerna är både effektivare och säkrare än kundplacerade lösningar. Plus att de tar mindre energi, erbjuder lägre drifts- och lagringskostnader och i stort sett saknar begränsningar. Egenskaper som väntas locka myndigheter, offentlig sektor, teleoperatörer och företag i allt större utsträckning.
– Därför vill vi utnyttja det faktum att vi är tämligen unika som har hela it- och telekomportföljen från A till Ö själva – från servrar och it-plattformar till leveranssystem, lagring, integration och know-how. Dessutom har vi satsat hårt på femtoceller, vilket ger oss ett försprång gentemot många konkurrenter, förklarar Fredrik Tumegård, ceo på NEC Scandinavia.
Stegvis utveckling
NEC försäkrar emellertid att den globala molnstrategin inte innebär att NEC utesluter vare sig återförsäljare eller kundplacerade produkter. Exempelvis har man nyligen anlitat NW Gruppen för att distribuera växelplattformen NEC SV8100 i Norden.
För även om de viktigaste kundsegmenten är stora operatörer och organisationer har de såväl privatmarknaden som små och medelstora företag att tänka på också.
– Här kommer virtualiseringen att gå i kanske två, tre steg, och vi kommer givetvis att erbjuda dem de lösningar de efterfrågar under den överbyggande tiden, säger Fredrik Tumegård.
Man vet att KST, hosting, integration av ucc, mobila lösningar och avancerade kontaktcentersystem är viktiga hörnstenar i sammanhanget.
– Till dessa kommer NEC att erbjuda olika molntjänster, för såväl smb som enterprise. Utifrån behov och säkerhetspolicy väljer man antingen molntjänster via nätet eller tjänster från exempelvis hostade företagsmoln – och NEC arbetar med utveckling av båda, berättar Tumegård.
Inbördes konsekvenser
Om rokaden inom före detta NEC Philips Unified Solutions innebär några förändringar för den svenska ledningen eller övriga anställda vill man inte kommentera. Istället nöjer NEC:s Fredrik Tumegård med att konstatera att ”företaget är i ständig förändring”.