Nedsläckningen av 2g och 3g: ”Branschen har förstått vad som måste göras”

Mobilnät Uppkopplade larmsystem och elmätare riskerar att sluta fungera, men allt fler förstår att man måste agera enligt Sten Olsson på Addsecure.

Nedsläckningen av 2g och 3g: ”Branschen har förstått vad som måste göras”

De svenska operatörerna kommer med lugnande besked inför den stundande avvecklingen av 2g- och 3g-näten, men det pågående teknikskiftet riskerar att ställa till med problem för många som använder äldre, uppkopplad teknikutrustning. Det handlar bland annat om uppkopplade larmsystem, elmätare och vattenpumpar, som i vissa fall kan ha varit i drift i över 20 år.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Operatörerna är tydliga med att man bara försett kunderna med sim-kort, och att man i de flesta fall inte har någon aning om vilket slags enhet de sitter i. Därför uppmanar man nu kunderna att kartlägga den utrustning som kan tänkas beröras – ett inte alltid så enkelt uppdrag.

Inser vart det är på väg

– Nu står vi inför verkligheten och marknaden börjar inse vad som behöver göras. I dag tror jag att alla inser vart det är på väg, i alla fall branschfolket, säger Sten Olsson, affärsutvecklingschef på Addsecure.

Sten Olsson har som uppdrag att säkerställa att företagets kunder lyckas genomföra en smidig övergång till nya teknikplattformar. Addsecure är en avknoppning från Telia som övervakar kommunikation för olika typer av larm, elnät och tunga transporter, för att se till att uppkopplingen ständigt fungerar.

3g-nätet avvecklas redan i dag

Nedmonteringen av 3g-nätet är redan igång i vissa delar av Sverige och 2g-nätet kommer att hållas igång fram till slutet av 2025.

Sten Olsson tror att många slutkunder ännu inte riktigt har förstått vilka konsekvenserna blir och att man kanske inte gör det fullt ut förrän olika slags teknisk utrustning plötsligt slutar att fungera.

När du pratade med Telekom idag för ett drygt år sedan berättade du att en del företag fortfarande sålde 3g-utrustning. Hur ser det ut idag?

– Det har nog i stort sett upphört helt, förutom på privatmarknaden. Om du köper en uppkopplad robotgräsklippare i butik så finns det fortfarande risk att det sitter 3g-kretsar i den.

Själva processen att uppgradera äldre teknisk utrustning är i många fall komplicerad. Det går oftast inte att helt enkelt byta ut radiomodulen.

– Det finns 15 år gamla anläggningar där det inte går att sätta in en modern radiomodul eftersom den kräver så mycket mjukvara och annat runt omkring. Man får byta ut hela konnektivitetshårdvaran, säger Sten Olsson.

Svårt få dem att agera

– Vi jagar våra kunder och säger att det är dags att se över ditt brandlarm. Det är svårt att få dem att agera – en del gör det först den dagen det slutar fungera, förklarar Sten Olsson.

Sten Olsson uttrycker oro över hur offenlig sektor hanterar teknikskiftet, inte minst på kommunnivå.

– Många kommuner är okunniga, tycker jag. Vi säljer till exempel ett sim-kort med utökad säkerhet och där får vi ibland frågor vad det används till. När inte kommunerna själva vet det vill de kanske säga upp 15 abonnemang. Det kan handla om samhällskritisk infrastruktur som hisslarm och brandlarm som påverkas.

Ännu sämre läge

Även om mycket återstår att göra i Sverige finns det länder som har ett ännu sämre läge. Ett av dessa är Storbritannien enligt Sten Olsson:

– Vi har kanske några hundra tusen enheter som måste bytas ut i Sverige. I Storbritannien, där man av tradition alltid är sist med allt, har man fem miljoner anläggningar för brandlarm som måste bytas ut fram till 2025. Så många tekniker går det knappast att få tag på.

Är det nedsläckningen av 2g eller 3g som kommer att ställa till störst problem?

– Det är lite olika beroende på vilket land vi talar om, men framförallt 3g. Tekniska larm i äldre produkter kan ha 2g, men 3g är viktigast när det gäller inbrottslarm, brandlarm och andra typer av larm, säger Sten Olsson.

– Vi har också en stor flotta med ett par hundra tusen uppkopplade tunga lastbilar med hantering av allt från om man kör miljövänligt till kontroll av kyltransporter. Om den uppkopplingen slutar fungera krävs en manuell hantering som åkerierna helt saknar lösning för.

Vad är viktigast att tänka på i dagsläget om man inte har koll på konnektiviteten i sin organisation?

– Gör en plan för migrering omgående, så att ni inte hamnar i ett akut läge. Var noga med detaljer och kartlägg hur kritisk kommunikationen med varje enhet är, säger Sten Olsson.

Addsecure har tagit fram en guide som ska hjälpa företag och organisationer att hantera övergången till modern mobilteknik.

Sten Olsson har också ett råd när man ska ersätta äldre utrustning med ny:

– Tänk på it-säkerhetsaspekten. Med 5g kan vi koppla upp enheter överallt medan det tidigare var helt proprietärt, en anslutning från punkt a till punkt b. Den moderna tekniken är mer sårbar för angrepp.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.