Nej till lagringstvång

EU-parlamentet har ännu en gång avvisat ett förslag om lagring av all kommunikation via telefoni, sms-meddelanden och internetprotokoll. Syftet med lagringen skulle vara att bekämpa terrorism och Sverige är ett av länderna bakom förslaget.

Om förslaget hade gått igenom skulle det innebära att mängder av privata e-postmeddelanden, sms och telefonsamtal kan lagras i flera år. Sverige, Storbritannien, Frankrike och Irland är de länder som tagit initiativ till lagförslaget, som togs upp i EU-parlamentet för första gången den 6 juni i år. Då avvisades det och skickades tillbaka till utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikesfrågor. Uskottet lade fram ett betänkande som ifrågasatte den rättsliga grunden för förslaget och dess proportionalitet. Parlamentsledamöterna valde nu att följa den linjen och röstade ned förslaget ännu en gång.

I Sverige har många kritiska röster hörts, bland annat från moderaten Charlotte Cederschiöld och vänsterpartisten Jonas Sjöstedt som skrivit ett gemensamt debattinlägg i Svenska dagbladet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.