Net1 bygger 4g

4G [UPPDATERAD] Framåt hösten uppgraderar Net1 sitt nät till 4g, meddelar företaget. Först ut blir Gotland.

I höstas tecknade Ainmt, bolaget bakom operatören Net1, avtal med Alcatel-Lucent om uppgradering av näten i Sverige, Norge och Danmark till 4g. Nu presenteras lite mer av planerna för vad som ska hända med Net1:s nät i Sverige. Under augusti ska arbetet med att uppgradera till 4g inledas, och arbetet ska vara färdigt åtta veckor senare. Just nu pågår olika förberedelser, som tester bland annat.

– För oss är det här en jättestor satsning, där vi byter ut all befintlig infrastruktur mot 4g-infrastruktur, säger Linus Jönsson, vd för Net1.

Först ut blir en smygstart på Gotland, där 4g-utrustningen tas i drift redan i juli månad. Att just Gotland valts ut är för minska riskerna att orsaka störningar på fastlandet. Därefter fortsätter projektet med start i norr respektive söder – sedan jobbar man sig in mot mitten. Tanken är att kunderna ska kunna kommunicera med 4g direkt när det slås på i de respektive områdena.

– Det kommer att vara en kommunikation med kunderna, och vi kommer att inventera hos företagskunderna för att se var deras utrustning står. Vi sätter upp enskilda projekt för att se till så att deras utrustning är redo när vi slår på 4g, säger Linus Jönsson.

Med satsningarna blir Net1 och de andra Ainmt-operatörerna tidigt ute med att bygga 4g i 450 MHz-bandet.

– Vi har velat göra det här projektet mycket tidigare, men tillverkarna har haft utrustning redo först nu, säger Linus Jönsson.

Exakt kostnad berättar inte Linus Jönsson, men medger att det är en betydande kostnad för bolaget.

– Det är ett stort nät men inte speciellt många basstationer. Där finns den ekonomiska fördelen, men visst är det en betydande satsning. Sedan görs det här som en del i den större skandinaviska satsningen, så det är svårt att bryta ut exakt kostnader, säger Linus Jönsson.

4g-utbyggnaden betyder också att det blir möjligt för Net1 att göra satsningar på nya tjänster framöver. Hur prissättningen påverkas vill Linus Jönsson däremot inte uttala sig om i nuläget, det kommer närmare driftsättningen av 4g.

– Det som sker är att vi kommer att kunna erbjuda nya tjänster. Många företagskunder har behov av säkra uppkopplingar, och att övervaka trafiken i näten, säger Linus Jönsson.

Enligt Net1 ska normalhastigheten bli 5–25 Mbit/s, maxhastigheten 35 Mbit/s.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.