Netnod ser till att 5g-näten har koll på klockan

5g PTS har gett Netnod uppdraget att förvalta det nationella systemet för spårbar tid och frekvens.

Netnod ser till att 5g-näten har koll på klockan

Exakta tidsangivelser är av yttersta vikt för att dagens digitaliserade samhälle ska skunna fungera som det är tänkt. PTS har nu tilldelat Netnod uppdraget att förvalta det svenska systemet för spårbar tid och frekvens. Det används bland annat av telekom-, finans- och energibranscherna.

– Kapaciteten och överföringskvaliteten i de framtida 5G-näten är beroende av att basstationerna har tillgång till rätt tid från en gemensam källa, säger Fredrik Olofsson, PTS avdelning för säker kommunikation.

Består av fem noder

PTS, Post- och telestyrelsen, har varit ansvarig myndighet för systemet sedan 2010. Systemet ska kunna leverera robust och spårbar tid och differensen mellan de fem noder som systemet består av får inte överskrida 250 nanosekunder.

Varje nod har två atomur som är synkroniserade med den officiella svenska normaltiden, som i sin tur stäms av mot världstiden UTC. Noderna är byggda för att klara mycket hög belastning och kan drivas utan extern strömförsörjning under en tid.

Riskerar att drabbas av störningar

GPS-systemet och dess satelliter kan också användas för tidsjämförelser, men tack vare det svenska systemet behöver vi inte vara beroende av detta system, som i större utsträckning riskerar att drabbas av störningar enligt PTS.

Netnods uppdrag att förvalta nätet löper över de kommande tre åren.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.