Nextcloud: Hoppas fler privata aktörer får upp ögonen för oss

Samarbete Johan Bernhardsson som är ansvarig för Nextcloud på den svenska marknaden ser stora möjligheter i och med myndigheternas samarbets-rapport. Både i offentlig och privat sektor.

Nextcloud: Hoppas fler privata aktörer får upp ögonen för oss

Tidigare idag presenterades myndigheternas utredning Digital samarbetsplattform för offentlig sektor. Två helhetsleverantörer pekades ut som de som kan leverera en lösning som lever upp till laglighet, informationssäkerhet och digital suveränitet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Nextcloud är en av de två. Telekom idag ringde upp Johan Bernhardsson på Kafit som är ansvarig på den svenska marknaden för Nextclouds lösning. I den finns bland annat filhanterare, aktivitetshantering, videomöten och chatt, kalender, undersökningar och omröstningar samt en taskhanterare.

Hur känns det att bli utpekad som en godkänd helhetsleverantör?

– Jag har inte själv hunnit läsa rapporten eftersom jag suttit i telefon sedan klockan 7 i morse. Det är ändå lite väntat; jag vet ju hur de andra lösningarna ser ut, och den jag fastnat för är Nextcloud. Ska man ha något som har allt out of the box så är det Nextcloud. Och ska man bygga ihop något eget av flera bra leverantörer så är Nextcloud ofta en del med till exempel fildelning.

– Så det känns bra. Vi har märkt av ett ökat intresse under utredningens gång. Många har velat se vad våra tjänster kan leverera.

Vad tror du att det betyder för er affärsmässigt?

– Jag tror såklart att det kommer en större mängd förfrågningar från statlig sektor. Det är väntat, men det jag hoppas är att alla läser den här rapporten och att fler privata aktörer får upp ögonen för oss. Det vore bra om man kunde se till det som fungerar och inte hoppas på ändrade lagar eller att Microsoft löser det.

Ni på Kafit är ju en relativt liten spelare idag. Hur planerar ni att möta ett eventuellt större intresse?

– Det är genom partnerskap och genom att anställa fler. Vi har ett bra samarbete med Redpill Linpro som redan fungerar bra och tekniskt är det inga bekymmer att göra installationer för fler, jag har redan automatiserat stora delar av hanteringen. Den stora utmaningen är istället support, utbildning och liknande där kräver lite mer arbete och att lära upp fler personer på Nextcloud.

– Sedan kanske det blir en del leverantörer som söker partnerskap med Nextcloud när de får minskat intresse för sina andra lösningar, men jag har tre års försprång på den här produkten. Så jag känner mig trygg med det försprånget.

Kafit är inte den enda leverantören i Sverige som har Nextcloud i portföljen idag.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.