Nextcloud-toppen: ”Europa har fått en dålig deal”

Molntjänster Skatteverkets förändrade syn på Microsoft Teams har lett till intensiv debatt. Nextcloud-toppen  Jos Poortvliet känner igen diskussionerna från Frankrike, Tyskland och Spanien. Nu hoppas han att Sverige går i de ländernas fotspår och satsar mer på open source-tjänster i den offentliga förvaltningen.

Nextcloud-toppen: ”Europa har fått en dålig deal”
Jos Poortvliet, foto: Nextcloud

Nextcloud har en ganska brokig historia. Det som började som ett gäng Linux-entusiaster som bara ville skapa ett open source-alternativ till Dropbox är idag ett bolag som levererar en hel svit av collaboration-tjänster som används av allt ifrån småföretag till regeringar och ambassader runt om i Europa.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

 Lösningarna bygger på open source. Jos Poortvilet från Nederländerna, är medgrundare av Nextcloud och kommuikationsdirektör på bolaget.

Enligt honom är Nextclouds kunder ganska jämnt fördelade. En tredjedel återfinns i utbildningssektorn, en tredjedel är företag och en tredjedel är regeringar och myndigheter.

 – Vi växer väldigt snabbt. Särskilt i offentlig sektor. I stora europeiska länder som Frankrike, Tyskland och Spanien är vi väldigt stora numera.

– Min bild är att de stora europeiska länderna har tagit frågan om datasuveränitet på större allvar och därför kommit ganska långt medan de mindre länderna har fortsatt med status quo.

”En tjänst som ur ett användarperspektiv är jämförbar med Microsoft 365”

 Bland bolagets kunder återfinns bland annat det tyska försvarsdepartementet och ytterligare fyra icke-offentliga försvarsdepartement runt om i EU.

 – Vi ger kunderna full kontroll över sin data. De kan antingen köra Nextcloud själva i sina egna datacenter eller hos en lokal operatör. Så till skillnad från big tech-bolagen lagras ingen data hos oss.

Bolaget har växt snabbt. För ett år sedan hade Nextcloud 60 personer anställda, nu är bolaget 110.

 – Vi har fortfarande en bit kvar till de amerikanska jättarna i storlek, men trots att vi inte är så många klarar vi att leverera en tjänst som ur ett användarperspektiv är jämförbar med Microsoft 365.

– Och det är inte bara vi som växer. Vi ser hur andra europeiska open source-leverantörer också växer, vilket jag tycker är fantastiskt.

”Det spelar ingen roll om Microsoft har datan i ett irländskt eller svenskt datacenter”

 Jos Poortvilet tycker inte Sverige borde se förra sommarens adekvansbeslut mellan EU och USA som att det nu är riskfritt att använda amerikanska molntjänster.

 – Inget fundamentalt har förändrats. En amerikansk domare i ett rättsfall där kan få tillgång till Microsoft-data oavsett var i världen den finns. Det spelar ingen roll om Microsoft har datan i ett irländskt eller svenskt datacenter. Den är ändå tillgänglig för den amerikanska staten. Det här är inte gissningar. Det här är amerikansk lag.

 Nextcloud-toppen tycker också att det geopolitiska läget i världen talar emot användning av amerikanska molntjänster.

 – Hur mycket av Sveriges offentliga förvaltning skulle fungera om Ryssland attackerar Microsofts eller Googles transatlantiska undervattenskabel?

– Även om Azure kan köras i europeiska datacenter – så bygger det fortfarande på att kopplingen till Microsofts amerikanska datacenter fungerar. Försvinner den försvinner Azure.

”Det finns inget sätt för en extern användare att komma åt det nätverket”

Även om Nextcloud är stora på vissa europeiska marknader, är bolaget än så länge inte särskilt känt i Sverige.

 – Vi har inte haft någon riktigt stor utrullning i Sverige än och då finns det en rädsla bland kunderna att gå först. Därför väljer man att fortsätta med Microsoft som man är bekant med.

– På 80-talet sa man ”Ingen har någonsin fått sparken för att man köpt IBM” nu verkar samma sak gälla Microsoft. Men jag är övertygad om att det kommer ändras.

 Är er lösning lika säker som en lösning från de stora amerikanska bolagen?

 – Jag skulle säga att våra lösningar är säkrare. Den tyska regeringen har skapat ett internt nätverk där de kör Nextcloud. Det finns inget sätt för en extern användare att komma åt det nätverket. Du kan inte göra så med 365 eftersom du måste ge access till Microsoft.

– Säkerhet är en av våra främsta styrkor och ihop med datasuvärenitet nog det främsta skälet till att våra kunder i offentlig sektor väljer oss framför en leverantör från big tech.

 Enligt Jos Poortvilet är molnfrågan en ödesfråga för europeisk konkurrenskraft. I synnerhet nu när vi har tagit steget in i ai-eran.

 – Jag tycker Europa har fått en dålig deal. Alla vet att bränslet som ai behöver är data. Att då göra som stora delar av Europa nu gör och ge bort all sin data till amerikansk big tech leder till gigantiska inlåsningseffekter och är ett stort strategiskt misstag. 

”Det är ett tramsargument”

 Det har inte undgått någon att de stora amerikanska teknikbolagen just nu investerar stort i ai-teknik och i högt tempo kommer ut med ny funktionalitet.

 – De gör vissa innovationer absolut, men inte sett till pengarna de har. De flesta innovationer sker i små och medelstora bolag och där är inte techbranschen något undantag.

– Vi gör massa saker med ai. Både själva och ihop med andra. Vi har transkribering, översättningsverktyg och så vidare. Men det bygger inte på teknik från Open AI utan på open source.

 Vissa har varnat för att de stora språkmodellerna är så pass kraftfulla att det vore farligt och oansvarigt att släppa dem som open source eftersom de då blir tillgängliga för cyberkriminella och hackerorganisationer. Jos Poortviliet håller föga förvånande inte med.

 – Det är ett tramsargument av aktörer som vill använda regleringar för att stoppa konkurrens.  Cyberkriminella bryr sig inte om regleringar eller lagar. De kommer få tillgång till kraftfulla verktyg oavsett vilka lagar som införs.

– Transparens är alltid viktigt, och open source är den ultimata transparensen. Det blir särskilt viktigt när det kommer till kraftfulla teknologier som generativ ai.

 Varför då?

 – Du kan inte upptäcka farliga bias och så vidare om du inte kan kontrollera koden eller se vad för data ai-modellerna har tränats på. Dessutom ser vi redan hur klonade röster och så vidare är ett stort problem.

– Den teknikutvecklingen går inte att stoppa. Du måste vänja dig vid och bekanta dig med ai-tekniken för den är här för att stanna. Då tror jag det är bäst att det sker på ett öppet och transparent sätt.

 Holländaren tror att framtiden är att företag och organisationer kommer att köra sina ai-modeller i egna datacenter, i stället för hos någon av molnjättarna.

 – Problemet med att köra ai on prem idag är att du behöver ett gäng GPU:er och då helst från Nvidia. Den som läst en affärstidning det senaste året vet att det är ganska dyrt.

– Det är heller inte särskilt kostnadseffektivt eftersom du allt som oftast kommer att ha överkapacitet.

 Lösningen är enligt Poortvilliet ai som en tjänst. Alltså att i samarbete med europeiska hostingbolag sälja tillfällig ai-access till företag och vissa offentliga organisationer.

 – Det här finns redan i USA och börjar bli ganska stort. Du betalar alltså inte för en hel lösning utan du betalar per timme eller per token. För motsvarande en euro får du en miljon tokens vilket motsvarar en miljon ord vilket räcker långt

– Jättarna tar 30 euro i månaden per licens för sina ai-assistenter. Tänk om du kan få samma sak för en euro i månaden.  Vi sparar pengar och datan stannar i Europa. Det är en winwin.

 

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.