Nextcloud utmanar teknikjättarna – med enkel exportfunktion

Branschen En uppdatering som ger mer prestanda och nya funktioner – men även motverkar inlåsningseffekter. Nu har Nextcloud lanserat en ny version av Hub.
– Teknikjättar är inte så glada över en värld där användare kan flytta enkelt, säger Frank Karlitschek på företaget.

Nextcloud utmanar teknikjättarna – med enkel exportfunktion

Tyska Nextcloud är ett av de företag som står på barrikaden i kampen mot de stora amerikanska teknikjättarna. De driver tillsammans i koalition av företag ett mål mot Microsoft och i deras ögon det konkurrenshämmande beteendet de för.

Och som ett led i detta lanserades under tisdagen Nextcloud Hub II v24. En release utvecklad för att skapa tryck mot teknikjättarna utifrån ett tekniskt perspektiv. Hurdå? Jo genom att visa hur enkelt det är att migrera från dem – och på så sätt ge användarna större frihet.

Motverkar inlåsningseffekten

Enligt Nextcloud kräver moderna företag en integrerad arbetsmiljö som tillåter hybridarbete utan att förlora kontrollen eller tillgången tilldata. Det här är något de stora SaaS-alternativen gör våld på då de ofta bygger ”inhägnade trädgårdar” där man utöver att låsa in data, även låser in användarna. Med den nya uppdateringen har Nextcloud implementerat en lösning som gör det enklare för användare att bryta sig loss.
– Teknikjättar som Microsoft och Google är inte så glada över en värld där användare kan flytta enkelt från ett alternativ till ett annat. Vi däremot har slagits för detta och vårt klagomål till Europa Kommissionen samt med kommande EU-regleringar så är trycket stort. Den här releasen visar att det kan göras, samt är enkelt att flytta mellan moln, från moln till on-prem och vice versa, säger Nextclouds chef, Frank Karlitschek.

Vad innehåller då den nya uppdateringen? Dels en exportfunktion där användare får en fullständig kopia av sin data. Detta är inte enbart viktigt utifrån perspektivet regelefterlevnad, utan även att det visar att det går att migrera användaren till en annan server, moln eller annan leverantör.

Därutöver kommer det flertalet prestandauppgraderingar samt nya funktioner.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.