Nfc-standarden fastställd

Slutligen har near field communications-standarden fastställts, vilket banar väg för nya tjänster i mobilen. Bland annat kan vi få se en ny typ av betaltjänster inom kort.

Det europeiska telestandardorganet Etsi har nu fastställt den slutgiltiga standarden för den mobila radiotekniken Near Field Communications, nfc. Det innebär att det är fritt fram för mobiltillverkarna att kunna bygga in kretsarna i nya mobiltelefoner, något som bland annat banar väg för nya betaltjänster.

Nfc är en närrradioteknik som möjliggör en ordentlig mängd dataöverföring på beröringsavstånd. Tekniken har funnits länge men har inte standardiserats, vilket varit ett krav för att kunna växa på bred front. Tidigare har man slagit fast hur sim-kortet och nfc-kretsen ska kommunicera, och nu har man även spikat hci-specifikationen (host controller interface) för att enkelt och säkert kunna sköta funktionerna i telefonens eget användargränssnitt.

Nu tror Gsm-branschens samarbetsorganisation på en snabb utveckling och hoppas kunna införa tester med nya betaltjänster inom kort, något som redan gjorts på ett antal platser runtom i världen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.