Nio av tio vill bli hittade automatiskt när de ringer 112

mobil I en nödsituation är det viktigt att kunna bli hittad.
Men trots att varannan person tror att SOS Alarm kan ”se” var man befinner sig när man ringer så stämmer inte det. Detta trots att tekniken finns.

Nio av tio vill bli hittade automatiskt när de ringer 112

För nödställda som ringer 112 kan det tyckas irrelevant att behöva svara på frågor för att ange position. Men dessvärre är dessa fortfarande otroligt viktiga. För SOS-operatören kan inte se var personen som ringer befinner sig. Telefonsignalen ger bara en ungefärlig position baserat på närmaste mobilmast – vilket i genomsnitt ger ett tre kvadratkilometer stort område.
­– Om du ringer till 112 får du svara på frågor om vad som har inträffat, men också om var du befinner dig. Det här måste vi naturligtvis veta för att kunna skicka rätt hjälp till rätt plats. Samtidigt kan frågorna leda till ganska stor frustration hos den hjälpsökande, särskilt om du inte själv kan uppge exakt position. Det vore förstås bättre om vi i stället kunde förmedla att ”vi vet var du är och vi ska hjälpa dig”. Då kan vi både larma ut snabbare och skapa större trygghet hos dem som är i nöd, säger Björn Skoglund, Tjänsteägare 112 & Krisberedskap vid SOS Alarm.

Vill bli hittade automatiskt

Över 90 procent av svenskarna skulle vilja att SOS Alarm får den exakta positionen automatiskt via 112-samtal. Det visar en ny undersökning.

– Tekniken för att kunna skicka en exakt position från den nödställde till SOS-operatören finns sedan länge, Erfarenheten från bland annat Storbritannien visar att man på detta sätt kan spara i genomsnitt 30 sekunder i varje samtal. Det är långa sekunder för den som är i nöd, och i vår verksamhet är sparade sekunder lika med räddade liv, säger Björn Skoglund.                  

Men det är inte helt lätt att få till detta. Lagen sätter käppar i hjulen och måste ändras för att tekniken ska kunna användas full ut. Automatisk positionering finns redan i Storbritannien, Estland, Litauen, Österrike, Island, Belgien, Irland, Finland och Slovenien inom EU samt även Nya Zeeland. Tester pågår i flera länder inom EU.

 

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.