Nödnumret 112 utslaget

Sent på tisdagskvällen drabbades larmnumret 112 av svåra tekniska störningar. Nödställda som ringde SOS Alarm kunde inte komma fram.

Nödnumret 112 utslaget

I snitt ringer omkring 250 människor nödnumret 112 en vanlig dag mellan 23 och midnatt. Men klockan 23.02 under tisdagskvällen hände något. Plötsligt gick det inte att komma fram till landets kanske viktigaste telefonnummer, åtminstone inte på första försöket.

– Vi har både hängslen och livrem för att garantera nära nog hundraprocentig upptid. Att något sådant här händer är mig veterligen unikt, men givetvis oerhört allvarligt, säger SOS Alarms presstalesman Anders Klarström.

Flera försök

Enligt Anders Klarström vet man att folk förgäves försökt ringa in under den timme som störningarna pågått, samtidigt som somliga har kommit fram på andra eller tredje försöket. Däremot är det än så länge omöjligt att veta om detta påverkat någon situation allvarligt.

– Vi har inte fått kännedom om något riktigt kritiskt fall ännu, men det går inte att utesluta att det under tiden fram till midnatt finns någon som påverkats av fördröjningen i alarmeringen, säger han.

Ingen klarhet

Problemen beror troligen på ett tekniskt internfel i SOS Alarms egen 112-mottagning, där övergången från det ordinarie systemet till det alternativa inte rullat igång som det skulle. Något som smittat av sig även på trygghets- och automatlarm.

– Även om vi har våra aningar om var felet ligger vill vi i dagsläget inte kommentera det närmare. Våra tekniker ska ägna förmiddagen åt att reda ut exakt vad som inträffat, avrundar Anders Klarström.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.