Nokia 5800 är med på noterna

Så kom den äntligen, Nokias första mobil med pekskärm. Nokia 5800 Xpressmusic är en musikmobil som direkt utmanar Iphone och Apples onlinetjänster.

Nokia 5800 är med på noterna

Tidigare i veckan skrev vi om hur Nokia ryktades vara på gång med sin första pekmobil. Trots att konkurrenter som Apple, Sonyericsson och Samsung med flera, sedan länge haft stöd för pekskärmar i sina mobiltelefoner, har Nokia dragit ut på det hela.

Samtidigt har det cirkulerat både rykten och mer eller mindre suddiga bilder på vad som påståtts vara företagets första mobil med pekskärm. Dessa rykten fick förnyad kraft när Nokia meddelade att man skulle presentera en riktigt spännande nyhet under torsdag denna vecka. När torsdagen väl inföll, bekräftades också det som alla gissat, företaget presenterade sin Nokia 5800 Xpressmusic. Det är ny musikmobil som samtidigt är företagets första mobiltelefon med pekskärm.

Hårdvara för nöje

Att telefonen är viktad mot nöje snarare än företagsnytta blir tydligt när man granskar vad den innehåller och hur Nokia valt att presentera det.

Inbyggt är till exempel åtta gigabyte minne, något som företaget i sin pressrelease poängterar kan rymma upp till 6000 låtar. Detta är i sin tur kompletterat med en grafisk equalizer, inbyggda surroundhögtalare, 3,5 millimeters kontakt för hörlurar och stöd för de vanligaste ljudformaten.

Den har även en 3,2-megapixelkamera som både fotar och filmar. För film är hastigheten 30 bildrutor per sekund och formatet 16:9, det vill säga bredskärm. Vidare ska det också vara enkelt att dela med sig av sina alster på webben via sajter som Facebook och Flickr, uppger Nokia. Stort stöd för multimedia alltså.

Utmanar Iphone

Det har nog inte undgått någon analytiker att Iphone inte bara har pekskärm och stöd för multimedia, utan också att den kopplats till Apples egna tjänster via sajten Appstore. Sajten utgör en smart kanal direkt till kunden och som öppnar för merförsäljning genom att erbjuda musik och programvaror i sitt utbud.

På Nokia har man tagit fasta på det och sett till att 5800-modellen fungerar med Nokias egen version, Comes With Music. Det är en tjänst som också såg dagens ljus i samband med torsdagens lansering av Nokia 5800 och som lovar tillgång till miljontals låtar via sin sajt. Kunder som köpt en telefon med stöd för tjänsten, får också fri tillgång till musiken under ett år från köpet. Den musik som hämtats till telefonen får man också behålla även efter att året gått.

Just erbjudandet om fri musik markerar en historisk nyhet för Nokia, enligt Jonathan Arber, analytiker på IDC. Han kommenterar att företaget för första gången lyckats sälja en tjänst som sin primära produkt snarare än som tillbehör. Arber reserverar sig dock samtidigt för hur framgångsrikt detta kommer att vara i längden.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.