Nokias 5g-uppkopplade drönare täcker hela Belgien

5g Belgiska operatören Citymesh bygger ett nätverk av drönare som ska bistå räddningstjänsten och rädda liv.

Nokias 5g-uppkopplade drönare täcker hela Belgien

Nokia står för tekniken när den belgiska operatören Citymesh bygger att nationellt nätverk av fjärrstyrda drönare som står beredda dygnet runt för att rycka ut i nödsituationer. Drönarna, som kopplas upp via 5g, är försedda med video- och värmekameror och kan fjärrstyras från fem kontrollcentraler på olika platser i Belgien.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Enligt Nokia är Belgien först i världen med att få ett drönarnätverk som täcker hela landets yta. Sammanlagt 70 drönare, som baseras på Nokias plattform, kommer att ingå i nätverket. Dessa kan användas för att samla in data under de första kritiska minuterna när en olycka av något slag har rapporterats in, för att hjälpa räddningstjänsten att fatta rätt beslut.

Den belgiska räddningstjänsten hanterar i dag över två miljoner samtal om året och ofta rycker polisen och brandkåren ut utan att ha förberett sig på rätt sätt, vilket gör insatsen mindre effektiv.

Nokia-drönarna kan leverera realtidsinformation om exempelvis rökutveckling och hur många människor som är inblandade i en nödsituation, något som gör det enklare att fatta rätt beslut om insatsen på ett tidigt stadium.

”Tillsammans gör vi Belgien säkrare”

– Vi är imponerade över partnerskapet med Nokia som ger oss pålitlig, trådlös anslutning och en enastående paketlösning för drönare som vi kan utforma utifrån våra specifika behov. Tillsammans gör vi Belgien säkrare och visar hur innovativa vi är som nation, säger Hans Similon som är chef för drönarprojektet på Citymesh.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.