Nokia 808 – kameran hela grejen

[Uppdaterad] Symbianeran närmar sig obönhörligt slutet men Nokia har bestämt sig för att lämna den med en sista kraftansträngning. Kommande modellen 808 Pure View slår alla pixelrekord med inte mindre än 41 MP i sensorn.

Nokia 808 – kameran hela grejen

Många pixlar betyder definitivt inte automatiskt bra bilder. Snarare brukar små bildsensorer med massor av pixlar generera horribla mängder brus. Men Nokia verkar faktiskt ha lyckats dra nytta av alla pixlarna. Fotar du bilder med mer rimliga 5 eller 8 MP används den extra informationen från sensorn till att skapa en väldigt detaljrik och stadig bild. Även vid maximal filstorlek (som är lägre än 41 MP, då bildsensorn är fyrkantig och inte avlång) blir det väldigt bra resultat. För både video och stillbilder kan den höga upplösningen användas för att digitalzooma utan kvalitetsförlust.

Objektivet sticker ut som en liten vulkan på baksidan, vilket får Nokia 808 Pure View att mer likna en kamera med telefonfunktioner än det omvända. Förutom att kameran ger telefonen en ganska märklig form har den också adderat en hel del vikt till telefonen. 165 gram väger tungt i handen men borde å andra sidan göra fotograferande mer stabilt än med en lättare telefon.

Som redan sagts är Nokia 808 baserad på Symbian, närmare bestämt den senaste utgåvan Belle. Troligen blir det Nokias sista stora lansering av en Symbian-lur men kameratekniken uppges återkomma i fler modeller framöver. Tydligen har Nokia eller Microsoft en del jobb kvar innan den passar för Windows Phone.

Global säljstart blir det i maj, men Nokia har bestämt sig för att inte släppa 808 i Sverige.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.