Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nokia: Äkta kraften i 5g kommer 2021

Mediahypen är större än prestandan. Det menar Nokias teknikchef Marcus Weldon som säger att den stora revolutionen i 5g inte kommer förrän om drygt ett år.

Nokia: Äkta kraften i 5g kommer 2021
Marcus Weldon

Världen över hastar operatörer på för att vara först med 5g och som bakgrund trummar teknikbolagen upp stämningen – allt ivrigt påhejat av media. Men bara för att 2019 är året då 5g är här – innebär det inte att tekniken kommer revolutionera. Det menar Nokias teknikchef Marcus Weldon.
– Jag får ofta frågan om när jag tror att den stora utrullningen av 5g kommer att ske – och när de på allvar börjar påverka. Jag tror sent 2020 tidigt 2021. Detta eftersom många funktioner inte kommer att ha slagits på eller för att nätverken och molnet inte har utvecklats på rätt sätt. Allt det här kommer ta ytterligare 12-18 månader att arbeta igenom och vi kommer att få se den äkta kraften min slutet av 2020 och början av 2021, säger han i en intervju med Total Telecom.

Och det här skapar ett problem. Konsumenter har missletts till att tro att de kommer att ha en fantastisk 5g-upplevelse direkt från start. Och när de inte får de är risken för besvikelse stor.
– Faran, på kort sikt, är att 5g är överhajpat, säger Weldon.

Skälet är enligt teknikchefen att 5g är bara på början av sin resa och att det kommer ta många år att utveckla tekniken.
– Allt befinner sig i ett förändringsskede, men media får dig att tro att allt är klart – och nu är det bara ett race att få ut det. Det tror jag inte stämmer alls. Jag skulle säga att 5g fortfarande befinner sig på experimentstadiet i vissa fall, säger Marcus Weldon

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter