Nokia: ”Etik kommer ha ökad relevans framöver”

5g Tillverkningsindustrin, logistiken och gaming-branschen. Det är tre bra exempel där Nokia menar att 5g kommer ha ett enormt genomslag. 
– Ännu så länge har vi bara skrapat på ytan av potentialen, säger Peter Wennerström på Nokia.

Nokia: ”Etik kommer ha ökad relevans framöver”

En ny era av möjligheter. Den femte generationens radioteknik innebär att vi kommer att få se en explosion av innovation och förnyelse. Och det här gäller inte enkom telekom. Nej, tekniken kommer skapa positiva effekter som kan driva tillväxt i snudd på alla branscher. Nokia är jämte Ericsson och Huawei en av de stora bolag som driver på utvecklingen och levererar den grund som 5g ska stå på. Så hur ser den finska jätten på framtiden, utrullningen och kommande användningsområden?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

– Det första som sker med 5g är enkelt och rakt: mer bredband. Det är ett väldigt tydligt use case och det finns ett tydligt behov av detta. Det här är också något som är relativt enkelt att lägga på den befintliga infrastrukturen, säger Peter Wennerström, vd för Nokia Sverige och strategichef för telekomföretagets Europeiska division.

Det här förtydligar Peter bara är grunden. För det viktiga är det som kommer utanpå det här. Och det är först då man kan börja prata om att det blir ett riktigt teknikgenerationsskifte.
– I takt med att man får till ett ekosystem och rent tekniskt hittar nya use cases – då kommer det att hända grejer. I dag har vi många teorier om vad vi tror som kommer att ske. Men det finns även tydliga exempel såsom industri 4.0 där intresset är stort. Vi har till exempel valt att implementera tekniken i vår egen fabrik i Uleåborg – där ser vi effektiviseringar på 30 procent.

5g har levererat värde under pandemin

Att det finns många teoretiska use cases är en bra början och Peter säger att Nokia jobbar med många olika branscher och företag. Och han menar att intresset kommer från alla håll.
Men allt är inte teorier. Ett tydligt exempel där 5g redan har levererat effekt är Lufthansa Technik. Nokiachefen berättar att de levererade ett privat 5g-nät till flygbolaget vilket nu under pandemin har varit enormt värdefullt. Detta då det innebar att företaget, utan att ha massa folk på plats, kunde göra fjärrstyrda inspektioner av flygplan.
– Min uppfattning är att det finns ett stort intresse från många branscher – och nu vänder de sig till oss för att utveckla.

Men varför vänder de sig till Nokia? Vad skiljer den finska jätten från sin svenske och kinesiske storkonkurrent?

– Det finns många aspekter. Vi har 195 kommersiella 5g engagemang varav hälften är i Europa. Vi är ledande på patentsidan och vi har hastighetsrekordet för 5g. Vi har även utvecklat ett sätt att göra network slicing redan på 4g och vi är den enda större leverantör som är involverad i O-RAN alliansen. Men sen handlar det även om tillit och att vi är ett företag att lita på, säger Peter Wennerström.

Etik och hållbarhet kommer vara allt viktigare

Det går inte att sticka under stol med att Huaweis vara eller icke vara som leverantör av 5g-utrustning har varit hett stoff inom telekom. På frågan hur detta påverkar konkurrensen i branschen, Nokia och dess möjligheter säger Peter att det inte riktigt är hans sak att kommentera.

– Det jag kan säga är att vi är fokuserade på att leverera konkurrenskraftiga lösningar. Om inte vår produkter var det – så skulle inte kunderna välja dem.
Däremot är han tydlig med att han tror att företagets position och hur de agerar är något som kommer att bli en allt viktigare konkurrensfördel framöver.
– Jag är stolt över att vi är ett av världens mest etiska företag. Det här tror jag kommer att ha en ökad betydelse och visar att vi är ett företag som kunder kan lita på. Man vågar lägga sina projektet i våra händer och det förtroende vi har kommer att ha en ökad relevans framöver, säger han.

USA och Europa inte jämförbara

Det brukar sägas att Europa ligger efter USA och Asien när det kommer till bygget av 5g. Och visst kan man se det så, men Peter menar samtidigt att det är en lite orättvis jämförelse.

– Det är väldigt svårt att jämföra rakt av. USA är ett land, Europa är inte det. Och det som är den trånga sektorn är spektrum varav endast hälften av EU-länderna allokerat det. Tittar vi på Asien är det stor skillnaden inom regionen där Sydkorea har valt att få ut 5g brett. I Europa har vi till exempel Finland som är tidiga, men även om man kan säga att den europeiska kontinenten ligger efter så ska man inte se det som ett lopp som är kört, säger han.
Med det menar Peter att även om man inte är först ut, så kan de som var sega i starten hämta igen.
– Utrullningstakten av 5g-näten är något som operatörerna får kommentera. Men om man tittar på vad som behövs för innovation så är det snarare ett ekosystem. En 5g-plattform för att företag ska kunna få fram de nya use casen, och här ser jag absolut goda möjligheter för Europa att komma ikapp och ligga i framkant.

Bortom hastighet, som ofta lyfts fram som 5g:s stora fördel, är network slicing (skiktning av nätet) något Peter vill trycka på som en enormt viktig del i den nya tekniken.

– Med network slicing går det att skapa en diversifierad nätverksupplevelse. Man kommer alltså kunna erbjuda olika typer av upplevelser i samma nät.

– Inom telekom handlar det väldigt mycket om att kunna göra nätet anpassningsbart, det vi brukar kalla programmerbart nätverk. Det här är en stor förändring mot tidigare och innebär bland annat att man kan automatisera nätet. Det här kommer i sin tur göra att man kan utveckla och leverera nya tjänster snabbare, men även att man kommer få ner kostnaden samt en ökad energieffektivitet i näten.

Ekosystem en förutsättning för innovation

Peter ger även ett tydligt exempel på vad han ser som en bra 5g-demonstration som network slicing möjliggör.

– Ta exempelvis gaming där man paketerar det som ett event. Man bjuder in till ett AR-spel på Odenplan med 50 användare. Tänk dig att man går till en operatör och köper det så. Det förutsätter dock att operatören har ett automatiserat system som klarar av att effektivt leverera det, säger han.

Dock är Peter noga med att påpeka att de användningsområden vi kommer på nu bara är början. I takt med att tekniken och ekosystemen hamnar på plats – då kommer innovationerna.

– Om vi bygger en sandlåda, den underliggande infrastrukturen där man kan testa, då kommer vi snabbt att få se saker som vi inte kan föreställa oss idag.

Även om det är mycket strålkastarljus på möjligheter, tycker Peter att man inte får glömma bort det som finns i kulisserna. För en sak som han tycker faller lite i skuggan när man pratar 5g är det som inte är ”radionätet”. Det vill säga hur det bakomliggande ska klara av att hantera den nya radiotekniken.

– När man pratar 5g så handlar det ofta om basstationer. Men man behöver ju även väldigt avancerat kärnnät och bra fiber, IP och Optik för att det ska fungera. Det är höggradigt relevant för operatörer. Det försvinner ofta när alla pratar radio, säger Peter Wennerström.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!