Nokia ska visa vägen för EU:s 6g-projekt

6g Nokia får i uppgift att driva Hexa-X-II-projektet som ska säkerställa att EU-länderna blir ledande inom nästa generations mobilnät.

Nokia ska visa vägen för EU:s 6g-projekt

När nästa fas av EU:s gemensamma 6g-projekt Hexa-X-II inleds den 1 januari 2023 kommer Nokia att leda projektet medan Ericsson får ansvaret för teknikutvecklingen.

Projektet, som är en fortsättning på Hexa-X, ska pågå under 2,5 år och ska resultera i ett förslag till standardiserad teknikplattform. Totalt 44 samarbetspartner kommer att ingå i projektet, däribland Orange, TIM, Dresdens tekniska högskola och Atos.

– Nokia är hedrat att leda detta banbrytande projekt. I 6g-eran kommer de digitala, fysiska och mänskliga världarna att bli mycket mer integrerade, säger Peter Vetter, forskningschef på Nokia Bell Labs.

Nokia Bell Labs är ett forskningsföretag inom telekommunikation som togs över av Nokia för sex år sedan.

– Våra mål måste återspegla denna nivå av integration och ömsesidigt beroende. När fler miljarder människor och enheter ansluts, urbaniseringen intensifieras och vi strävar efter att hantera begränsningarna för energi och material, kommer nätverkens och 6g:s roll bara att fördjupas. Det är viktigt att vi har det större sammanhanget i åtanke när vi föreställer oss det nya nätverket, fortsätter Peter Vetter.

Säker och robust plattform

Inom Hexa-X-II-projektets ramar kommer man att undersöka hållbara tekniklösningar som begränsar energi- så väl som materialförbrukning. Man eftersträvar också en inkluderande och driftsäker plattform som bygger på säkra och robusta nätverkslösningar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.