Nokia har genomfört det första ”immersiva” röstsamtalet

telefoni Glöm traditionella monofoniska röstsamtal. Den nya tekniken IVAS öppnar möjligheten att överföra ljud i vad som upplevs som tre dimensioner.

Nokia har genomfört det första ”immersiva” röstsamtalet
Foto: Nokia

Den kommande 5g advanced-standarden innehåller bland annat stöd för en teknik som kallas IVAS, immersive voice and audio services, och som samarbetsorganisationen 3GPP ligger bakom.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Till skillnad från dagens röstsamtal, som är monofoniska, ska IVAS-tekniken bland annat göra det möjligt att uppleva ljudet som om det kommer från flera olika håll, så kallat rumsligt ljud. Tanken är att det ska ge en mycket mer realistisk och naturlig ljudupplevelse, både i röstsamtal och i samband med videomöten och andra tillämpningar.

Nu uppger Nokia att man har genomfört världens första mobilsamtal med hjälp av IVAS-tekniken, vilket Telecoms.com rapporterar om. Nokias vd Pekka Lundmark och teknikchefen Jenni Lukander genomförde ett immersivt videomöte där Stefan Lindström, ambassadör för teknologi och digitalisering vid det finska utrikesministeriet fanns på andra sidan.

Samtalet genomfördes med Nokias egen immersive voice-teknik i ett publikt 5g-nätverk, men tekniken har ännu inte implementerats i mobilnätverken.

– Den immersiva röst- och ljudupplevelsen förbättrar samtalets rikedom och kvalitet, och den tredimensionella ljudupplevelsen gör interaktionen mer levande och engagerande. Immersiv kommunikationsteknologi kommer att ta xr- och metaverse-interaktion till nästa nivå, säger Stefan Lindström.

Här kan du läsa mer om Nokias teknik för immersiva samtal.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.