Nokia genomför uma-samtal

Nokia har genomfört samtal för både röst och data med uma-teknik. Detta betraktas som en milstolpe för arbetet med att smälta samman fast och mobil kommunikation.

Uma, Unlicensed Mobile Access, är en standard som gör det möjligt att sömlöst växla mellan ett mobilnät och ett trådlöst nätverk. Detta innebär att wlan i hemmet, på kontoret eller i publika hotspots blir en förlängning av de mobila näten. Operatörerna kan med andra ord leverera tjänster även via trådlösa nät, något som både ökar tillgängliheten av tjänster samtidigt som det minska kostnaderna.

Nu har alltså Nokia genomfört samtal med uma-tekniken vid sitt forskningscenter Nokia Solutions Experience Center i USA. Röstsamtalet genomfördes både från ett mobilnät till ett wlan, och tvärtom. Dessutom genomfördes ett datasamtal från en mobil till ett wlan. Enligt Nokia har därmed en viktig milstolpe i utvecklingen mot att smälta samman mobilt och fast passerats.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.